Sidor

måndag 30 april 2012

Kyrkokören i Valbo

Tyvärr hörs det bara för dom närmast då ljudanläggningen inte är anpassad för den stora publik som är här..








- Posted using BlogPress from my iPhone

Majkase i Valbo










- Posted using BlogPress from my iPhone

Den bästa drycken ikväll - med is!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Trevlig utmärkelse!




- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 29 april 2012

Journalisterna i SR och SVT röstar mer rött än andra journalister!

I de statliga mediebolagen SVT och SR är man rödare än journalister i allmänhet enligt den här undersökningen och då ska man veta att 7 av 10 journalister röstar på v s och mp i allmänhet!

http://svt.se/2.22620/1.2787431


- Posted using BlogPress from my iPhone

Debattartikel i AB - nu ska s ut och demonstrera mot sig själva igen..




- Posted using BlogPress from my iPhone

I dagens SVT Agenda belyser man att majoriteten av Sveriges journalister röstar rött

Den som följer min blogg regelbundet vet att jag brukar påpeka det faktum att media, inte minst den statliga, ofta problemformulerar ur ett strikt vänsterperspektiv. Det här påverkar självfallet hur invånarna röstar och hur man ser på ett samhällsproblem.

Nu har även den här frågeställningen nått SVT Agenda till kvällens program. Där kommer vi att få höra Mats Svegfors säga att det inte är ett problem utan att journalister är proffs osv.

Sanningen är att ingen oberoende instans eller forskare utvärderar de lokala svt och sr stationerna. Jag frågade en av Sveriges främsta mediaforskare hur de utvärderar svt och sr regionala valbevakningar men han var mycket tydlig. De utvärderar endast de nationella redaktionerna. Det är alltså tämligen riskfritt för regionala svt och sr journalister att fortsätta belysa samhällsproblem ur ett vänsterperspektiv. Lösningen är så klart att vi får större mångfald och pluralism även på etermedia området och jag tycker att en lösning skulle kunna vara att vi hade en öppen socialistisk kanal och en öppet fri och borgerlig kanal. Då får vi också en öppen källhänvisning för lyssnarna och tittarna.



lördag 28 april 2012

Om det är mindre än 400 personer som demonstrerar i Gävle så tågar inte alla s förtroendevalda..

Om några dagar kommer de statliga medierna att gå i spinn inför socialismens dag den 1 maj. Då kommer vänsterpartiet och s att attackera den framgångsrika alliansregeringen och de statliga medierna kommer att vidarebefodra det som sanningar fast det är politisk propaganda från socialister och kommunister.

Sveriges Radio och Sveriges Television som fria och oberoende medier borde självklart inför 1 maj sända program som visar kommunismens förtryck och brott mot mänskligheten men det kommer man inte att göra utan tvärtom kommer nyhetsprogrammen att fyllas av socialistisk propaganda.

Jag har tagit fram en RUT rapport som visar svensk mediapolitik genom åren i förhållande till andra demokratiska länder i europa och i en annan RUT rapport så kan man se socialdemokraternas valresultat. När Sverige fick fria och oberoende medier med en mångfald i media så började också s ras i valresultat.

Fria medier och ett fritt internet  har alltid varit socialistiska partiers största hot och det är inte slump att Kina,  Ryssland och Nordkorea inte vill ha fria medier för sina medborgare och tänk på att det var en borgerlig regering i början av 90-talet som tillät fri radio och tv i Sverige. Före det hade vi enbart statstelevision i Sverige. För dig som vill se vad det betydde googla efter Stina Dabrowskis intervju med Bo Lundgren när han var partiledare för Moderaterna. Hon kunde inte dölja sin avsky för honom och vinklade självklart sin intervju efter det.

Blir det mindre än 400 personer som går ut och demonstrerar för s på tisdag så är det inte ens samtliga förtroendevalda för s som går ut i demonstration - mot sig själva - eftersom det är s som styrt Gävle sedan rösträtten infördes. I det senaste valet vann alliansen valet men s styr tack vare att man manipulerat valkretsarna i Gävle och har två mandat för mycket i kommunfullmäktige. Det är också värt att komma ihåg...Även om de statliga medierna inte låtsas om det.





s ville inte arrangera en konferens om företagsklimatet i höst och man ville inte ha tydligare insatser för att förbättra företagsklimatet i länet!


 I fredags var det Regionfullmäktige i Gävle med cirka 100 politiker från hela länet och HT skriver om Regionfullmäktige i dagens tidning.

Vi moderater stödjer den näringslivstrategi som är framtagen men vi anser att det måste vara mycket tydliga och mätbara mål, och ännu tydligare insatser så att företagsklimatet verkligen förbättras.

Priset för ett dåligt företagsklimat betalas alltid av kommunens invånare då arbetslösheten blir hög. I Uppsala har man ett gott företagsklimat och man har också Sveriges lägsta arbetslöshet. I Gävle är företagsklimatet uselt och företagen lägger också ner i Gävle eller flyttar från kommunen. Arbetslösheten i Gävle är också högst i Sverige. I Gävleborg klättrar Hudiksvall imponerande 66 platser på Svenskt Näringsliv ranking över företagsklimatet och Ockelbo ligger bäst till i länet. Det är bakgrunden till att vi Moderater ansåg att vi skulle arrangera en konferens i höst där man lyfter fram just arbetssättet i Ockelbo och Hudiksvall för att andra kommuner i länet kan dra lärdom av vad man gjort där.

Det fanns en klar borgerlig majoritet på regionfullmäktige men tyvärr valde c fp och kd att stödja s när vi voterade om våra tilläggsattsatser.

Vår skrivning /förslag var följande till Regionfullmäktige;

Region Gävleborg representerar länets kommuner och landsting och i ett näringslivsprogram bör man arbeta med frågor man själv kan påverka och att det är mätbara mål.


Vi yrkar att målen för näringslivsprogrammet kompletteras med följande punkter:



  1. Att Region Gävleborg använder Svenskt Näringsliv företagsklimatundersökning som en parameter i näringslivsarbetet och att länets kommuner varje år ska förbättra sina positioner på rankningen.
  2. Att varje kommun uppmans ta fram en konkurrenspolicy och där identifiera vilka verksamheter som idkar en osund konkurrens mot de privata företag som verkar i kommunen och avveckla desamma.
  3. Att varje kommun uppmans ta fram en plan för att öppna upp fler offentliga verksamheter för entreprenader vilket leder till att vi får fler företag i länet.
  4. Att varje kommun uppmanas ta fram en plan för hur man kan förbättra de upplevda attityderna till företagsamhet från politiker och tjänstemän i kommunerna.
  5. Att det arrangeras en konferens under hösten 2012 för tjänstemän och politiker där Ockelbo och Hudiksvall delger de andra kommunerna i länet sitt arbetssätt




fredag 27 april 2012

Lugnet infaller sig i stugan i Hälsingland

Det känns ganska skönt att kunna vara med familjen ett par dagar i Hälsingland efter två veckor med alla dagar bokade i rad.

Är du i Gävle imorgon så kommer M i Gävle att kampanja på torget och fortsätta med enkäten om vilken förskola länets invånare vill se.





- Posted using BlogPress from my iPhone

Utdelning av stipendium till idrottsungdomar




- Posted using BlogPress from my iPhone

Alliansen har gemensamt gruppmöte till Regionfullmäktige




- Posted using BlogPress from my iPhone

Unga Örnar som erhåller 14 miljoner per år i bidrag från Gävle kommun uppmanar ungdom att demonstrera!

Gävle kommun har lagt ut fritidsgårdar på entreprenad i Gävle kommun och unga örnar erhåller 14 miljoner i bidrag. Det är ynkligt att inte s i Gävle vill se och förstår att barn inte ska behöva vistas i politiska miljöer.


- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 26 april 2012

s och sd vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för de unga och det skulle innebära över 60 miljoner ökade kostnader för kommuner och landsting i Gävleborg!

PRESSMEDDELANDE:

2012-04-26

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill chockhöja kostnaderna för landstinget och kommunerna i Gävleborg!

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill höja arbetsgivaravgifterna för alla unga under 26 år enligt deras utspel tidigare i veckan. Det skulle slå hårt mot Gävleborgs kommuner och landstingets ekonomi, enligt en rapport från Riksdagens Utredningstjänst.

- Den ökade lönekostnaden för landstinget i Gävleborg skulle för år 2012 bli 12 miljoner kronor, säger Lars Beckman (M) som är riksdagsledamot och verksam i Skatteutskottet i en kommentar till rapporten.

- För Gävle kommun skulle lönekostnaderna öka med 18 miljoner kronor och för hela länets kommuner skulle den ökade lönekostnaden innebära en förhöjd arbetskostnad med hela 61 miljoner kronor årligen bara för den offentliga sektorn, fortsätter Beckman. Frågan man måste ställa sig är vilka nedskärningar som i så fall måste till i länets kommuner och landsting med anledning av detta.

- Det är djupt olyckligt att de vill höja arbetsgivaravgiften för unga och det är inget annat än en ren och skär straffskatt på jobb för våra ungdomar. Skattehöjningen på att anställa unga blir totalt 16 miljarder kronor, vilket hotar många ungdomsjobb i länet.

- I ett läge då ungdomsarbetslösheten är hög är detta helt fel väg att gå, utan istället ska vi utveckla politiken och hjälpa fler unga till riktiga jobb i riktiga företag, avslutar Beckman.

Kontakt:

Lars Beckman, (M) riksdagsledamot för Gävleborg
Mob: 0703 – 613696
e-mail: lars.beckman@riksdagen.se

Debattartikel i Arbetarbladet!

I Arbetarbladet på nätet skriver vi ett svar till länets socialdemokrater om jobben.

Vi avslutar artikeln enligt följande:

Socialdemokraternas senaste budgetförslag innehåller en lång rad löften som helt eller delvis saknar finansiering. Detta skulle på sikt innebära ytterligare skattehöjningar och nedskärningar i vår välfärd.

Socialdemokraterna agerar som om de på egen hand kan bära regeringsmakten. Det är allvarligt. I ett läge där oppositionen är splittrad och består av fyra olika partier, har väljarna rätt att få veta vilka andra partier Socialdemokraterna ska genomföra sin politik med. Här saknar vi också svar. Sverige har idag endast ett regeringsalternativ och det är Alliansen.

Nya Moderaterna kommer tillsammans med våra alliansvänner att fortsätta utveckla och driva en utbildnings- och arbetsmarknadspolitik, för jobben och för Sveriges unga. Vi kommer aldrig att ge upp om arbetslinjen och målet om full sysselsättning. Det är så vi tar ansvar för Sverige och våra ungas framtid

Anna Kinberg Batra (M)
gruppledare för Moderaterna i riksdagen
Tomas Tobe
Margareta B Kjellin
Lars Beckman

M-riksdagelsamöter från Gävleborg
Inger Källgren Sawela
Riitta-Liisa Björk
Ziita Eriksson
Anders Norlander

M-kommunpolitiker i Gästrikekommunerna

Alliansregeringen har sagt ja till myggbekämpning idag!

Alliansregeringen tar ansvar för hela Sverige och idag har Regeringen sagt ja till myggbekämpning i nedre dalälven enligt Radio Gävleborg. Det var ett klokt beslut av regeringen - också.

Nya Moderaternas kulturrapport

Nya Moderaterna presenterade vår nya kulturrapport igår som avhandlar såväl kultur som media och idrott.

Som framgår av rapporten så vill vi sänka koncessionsavgiften för den fria radion och införa digitalradio Sverige som skulle förbättra konkurrensen inom etermedia.

Tidningen Dagens Samhälle skriver om misstanken om grovt mutbrott och grov bestickning

Och nu har s kommunalrådet erhållit en offentlig advokat enligt samma artikel.




- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 25 april 2012

Hur många gånger hinner man säga äh under 36 minuter? Missa inte SVT Play sändningen från s budgetpresentation..

SVT Play försöker Magdalena Andersson och Stefan Löfven förklara varför man höjer skatten med 16 miljarder för Sveriges unga - och Anderssons svar är att de ska återkomma med sin politik efter valet.

Missa inte sändningen och se den till slutet. Räkna också hur många gånger finansministerkandidaten säger äh under 36 minuter. Försök nu tänka dig tanken att Andersson skulle ersätta Anders Borg. Hemska tanke.

Dessutom så är de åtgärder som s presenterar redan på plats av alliansenregeringen vilket arbetsmarknadsministern konstaterar i Expressen

Statliga SVT Text har satt en mycket märklig rubrik på sin nyhet om s budgetmotion.

Statliga SVT text skriver på sin hemsida att s satsar två miljarder till ett utbildningskontrakt. En mer korrekt rubrik hade varit att s höjer skatten på ungas arbete med 14 miljarder. De åtgärder som s föreslår med sina två miljarder finns redan inom dagens system så det s gör är alltså att man höjer skatten på unga. Den samhällsanalysen - att det kan skapas fler jobb för unga om man fördubblar arbetsgivaravgifterna - har också sd gjort ett stort nummer av idag. På en direkt frågan på pressträffen svävar också Magdalena Andersson i sina svar om s kan tänkas samarbeta med sd i den här frågan. Hon säger att sd är fria att rösta tillsammans med s på deras budgetmotion så vad som kanske utspelar sig är ett närmare samarbete mellan s och sd?

Det går inte att dra andra slutsatser av hennes svävande svar.



Positivt att Högskolan i Gävle fick godkänt av Högskoleverket!

Statliga SVT Gävle-Dala rapporterar om Högskoleverkets granskning av utbildningar och glädjande nog klarar Högskolan i Gävle kvaliten på de två utbildningar som är granskade till skillnad från Högskolan i Dalarna som får hård kritik.

s höjer skatten på Sveriges unga med 16 miljarder och ger tilbaka 2 miljarder men kunde inte svara på frågan vad de andra 14 miljarderna ska användas till..

s har kallat till pressträff idag och berättat att man vill satsa 2 miljarder på Sveriges unga men det man inte talade om var om den skattehöjning på Sveriges unga som man samtidigt gör på 16 miljarder. Det blir ett litet glapp på 14 miljarder och på en direkt fråga från en journalist vad s ska göra för Sveriges unga med de resterande 14 miljarder så svarade hon att de ska återkomma efter valet med den informationen. Mycket märkligt.

Läsvärd ledare om vikten av ett bra företagsklimat i länet!

Anders Eklund skriver en bra ledare i Hälsingetidningar idag om vikten av ett gott företagsklimat och det är viktigt att våra lokala kommuner i länet gör allt vad de kan för att förbättra företagsklimatet. Inte för företagens skull - de klarar sig alltid  - men för kommuninvånarnas skull. Anders konstaterar att Hudiksvall är på rätt väg!

Idag behandlas min och Ulf Berg motion om vinterdäck för tunga fordon..

Idag debatterar mina riksdagskollegor i Trafikutskottet bl a vinterdäck för tunga fordon. Motionen som jag och Ulf berg skrivit om vinterdäcken avslås men med motiveringen att Trafikutskottet förutser att Regeringen avser återkomma med lagstiftning i höst, och det har också vår infrastrukturminister sagt offentligt.

Så här skriver Trafikutskottet:

Vinterdäck för tung trafik m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motioner om vinterdäck på tunga fordon och vinterväghållning. Utskottet hänvisar till Trafikverkets och Transportstyrelsens fördjupade utredning om vinterdäck på tunga fordon vars resultat ska redovisas den 11 april 2012 och som förväntas leda till krav på vinterdäck för tunga fordon.
Jämför reservation 2 (S, MP, V).

Bakgrund

Vägverket presenterade i januari 2009 en samlad lägesrapport om vinterdäck med anledning av ett regeringsuppdrag. I uppdraget till Vägverket ingick bl.a. att utreda möjligheterna att minska problemen med stopp i trafiken orsakade av tunga fordon och att redovisa en kunskapssammanställning över läget tillsammans med framkomliga förslag som kan förbättra situationen. I rapporten konstaterades att bra vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup inte bara är en trafiksäkerhetsfråga utan också är avgörande för framkomligheten. Ett av de åtgärdsförslag som presenterades i rapporten var krav på vinterdäck på drivaxeln på tunga fordon.

Reglerna har därefter skärpts från 2010. Det innebär att det för fordon över 3,5 ton numera är krav på däck med minst fem millimeters mönsterdjup på samtliga hjul på dragbilen under perioden den 1 december t.o.m. den 31 mars. Denna regel gäller såväl svenska som utlandsregistrerade lastbilar.

Motionerna

I motion 2011/12:T267 av Lars Gustafsson (KD) framförs att tunga fordon och lastbilar i dag inte omfattas av kravet på vinterdäck så som t.ex. personbilar och att det endast finns ett krav på 5 millimeters mönsterdjup när det gäller tunga fordon. Under flera vintrar har stora problem på våra vägar kunnat ses till följd av detta. Motionären anför att det är av stor vikt att det införs ett krav på vinterdäck även för lastbilar och att det också måste gälla för utländska fordon som framförs på svenska vägar.

I motion 2011/12:T307 framför Phia Andersson och Ann-Christin Ahlberg (båda S) att många svåra olyckor med långtradare inblandade inträffar varje år, inte minst vintertid. Flera av dessa långtradare är registrerade i andra länder och kör med däck som inte är godkända i Sverige, vilket då blir en stor trafikfara när de kör genom landet. Motionärerna anför att en kontroll av fordonet skulle kunna ske i tullen för att förhindra att lastbilar med icke godkända däck färdas på svenska vägar.

I motion 2011/12:T396 av Ulf Berg och Lars Beckman (båda M) anförs att det varje vinter sker vägtrafikstörningar beroende på att fordon är utrustade med däck som inte är avsedda för vägförhållandena och att den tunga trafiken orsakar en oproportionellt stor andel av dessa vägtrafikstörningar. Motionärerna anför vidare att Trafikverket och Transportstyrelsen tillsammans har presenterat ett förslag om att införa krav på vinterdäck för tunga fordon som innebär att vinterdäck eller annan likvärdig utrustning på fordonets drivaxel blir ett krav från den 1 december till den 31 mars för att minska antalet olyckor och trafikstörningar. Kravet ska gälla både svenska och utländska fordon.

I kommittémotion 2011/12:T429 yrkande 16 framför Anders Ygeman m.fl. (S) att det av både trafiksäkerhetsskäl och framkomlighetsskäl finns anledning att se över hur vinterväghållningen fungerar i Sverige. Motionärerna anför att de vill att regeringen ändrar vägtrafikförordningen så att lastbilar och bussar blir skyldiga att använda vinterdäck på drivaxeln mellan den 1 december och den 31 mars och att kravet även ska gälla utländska fordon.

Utskottets ställningstagande

Frågan om vinterdäck på tung trafik har varit föremål för utskottets behandling vid flera tidigare tillfällen, senast i trafiksäkerhetsbetänkandet 2010/11:TU18. Utskottet framhöll då att det är viktigt att åstadkomma en effektiv användning av vinterdäck när vinterväglag råder och att detta innebär dels att vinterdäck ska användas när det behövs, dels att man bör eliminera den negativa påverkan på människor och miljö som användningen innebär. Utskottet konstaterade att varken svenska eller utländska tunga fordon omfattas av reglerna om vinterdäck. Däremot finns det krav på att på lastbil, buss och personbil klass II med en totalvikt över 3,5 ton ska mönsterdjupet vid vinterväglag vara minst 5 millimeter på fordonets samtliga däck under perioden fr.o.m. den 1 december t.o.m. den 31 mars. Kravet gäller inte för tillkopplade släpfordon.

Utskottet vill även uppmärksamma att frågan om vinterdäck på tunga fordon under senare år återkommande har varit föremål för skriftliga frågor och interpellationer. Under innevarande riksmöte ställde bl.a. Monica Green (S) den 17 februari 2012 en skriftlig fråga (fr. 2011/12:408) om lagstiftning om vinterdäck på tung trafik till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Infrastrukturministern hänvisade i sitt skriftliga svar från den 22 februari 2012 till bl.a. Trafikverkets och Transportstyrelsens uppföljning. Infrastrukturministern uttalade vidare att vi med ett brett kunskapsunderlag som beskriver verkligheten kan fastställa vilka åtgärder som kan behövas, och med målet att det vid behov ska finnas nya bestämmelser på plats i tid till nästa vinter.

Utskottet kan konstatera att den uppföljning som Trafikverket och Transportstyrelsen genomför ännu inte är slutförd och att den kommer att färdigställas och presenteras för infrastrukturministern vid ett möte den 11 april 2012. I Trafikverkets och Transportstyrelsens uppföljning av vinterdäck på tunga fordon ingår att presentera underlag för att kunna belysa för- och nackdelar med ett införande av vinterdäck på tunga fordons driv-axlar. I genomförandet av uppföljningen har det ingått intervjuer med åkerier och kontrollerade studier för att spegla däckens betydelse. Vidare har det ingått att via samarbetsavtal med bärgarkåren samla statistik som kan användas för att belysa om det finns orsakssamband mellan stopp i trafiken och däcktyp. Det har även gjorts en fortsatt kontroll av däckstandarden tillsammans med polisen och däckbranschen. De resultat som framkommer i studien har tagits fram i syfte att kunna vara vägledande för bedömningen av huruvida lagstiftning är det mest lämpliga alternativet för att komma till rätta med olyckor med tung trafik vintertid. I detta arbete har Trafikverket tillsammans med Transportstyrelsen följt upp varje olycka för att få en tydligare bild av hur stor del av störningarna som beror på däckens egenskaper i förhållande till andra faktorer, t.ex. hög hastighet, felaktig lastfördelning, för lågt tryck på drivaxlarna eller bristande vinterväghållning.

Utskottet vill peka på vikten av att lastbilar som är registrerade i utlandet såväl som i Sverige följer gällande lagar och regler samt att det är viktigt att regelefterlevnaden kontrolleras på ett effektivt sätt. Att kontrollera bl.a. tunga godstransporter på väg och att lastbilarna kan framföras på ett trafiksäkert sätt är en uppgift som polismyndigheterna genomför med hjälp av trafikpoliser och bilinspektörer. Utskottet har erfarit att det förekommer att polisen tillsammans med tullen genomför gemensamma kontrollinsatser av lastbilar i de svenska hamninfarterna. I detta ingår då även att kontrollera att fordonet är beskaffat och utrustat så att det kan framföras i enlighet med svenska regler.

När det gäller en översyn av vinterväghållningen kan utskottet konstatera att Trafikverkets förmåga att bemästra framkomlighetsproblemen under vintrarna 2009/10 och 2010/11 har prövats hårt. Utskottet vill samtidigt peka på att Trafikverket inför den senaste vintern 2011/12 vidtog ett stort antal åtgärder för att komma till rätta med problemen i vinterväghållningen. Till dessa åtgärder hör bl.a. att alla driftsenheter har genomfört vinterstartmöten med sina respektive entreprenörer för att kontrollera att organisationen fungerar på det sätt som avses. Vidare har ett antal s.k. vinterkritiska sträckor identifierats där åtgärderna bl.a. har varit att sätta in extra resurser och att kräva kortare åtgärdstider och ökad beredskap. Det har även gjorts insatser som ska säkerställa tillgången på vintersalt, omfördelning av resurser vid svåra situationer samt utökad operativ ledning och införande av krisledning vid särskilda behov. Andra insatser som gjorts avser förbättrad information och uppföljning.

Utskottet konstaterar att det är viktigt att det finns väl underbyggda underlag inför beslut om eventuella förändringar inom området. Utskottet ser därför positivt på och välkomnar den fördjupade uppföljning som Trafikverket och Transportstyrelsen genomför då den kan förväntas leda till att krav på vinterdäck för tunga fordon införs. Mot bakgrund av det anförda avstyrker utskottet motionerna 2011/12:T267 (KD), 2011/12:T307 (S), 2011/12:T396 (M) och 2011/12:T429 (S) yrkande 16.

Expressen skriver sin ledare med 08 ögon och sladdar fel i dubbdäcksfrågan.

Expressens ledare skriver idag om trafiksäkerhet och miljöfrågor och man riktar kritik mot att inte 08 politikerna får regeringens tillstånd att införa utökade dubbdäcksförbud och dubbdäcksavgifter. Expressen har mycket riktigt sin ledarredaktion i Stockholm medan regeringen har att ta hänsyn till hela Sverige och den samlade trafiksäkerheten.

Det man vet är att varje bilist som byter till dubbfria däck ökar risken att dö i en trafikolycka med över 40 %. Det man däremot inte vet är om dubbdäcksförbud har några konkreta hälsoeffekter. Det finns en forskare som kan ha funnit ett samband men det är väldigt oklart hur man har gjort den direkta kopplingen och även om det finns ett samband så handlar det om att en eventuell livslängd förkortas från säg 84,6 år till 84,3. Det man däremot vet är att de som omkommer i trafikolyckor är unga människor.

Ska vi acceptera en sämre trafiksäkerhet i hela Sverige för att lösa ett problem som kan åtgärdas på andra sätt i Stockholm? Mer sandupptagning med vattning före eller användande av de sopmaskiner som dammsuger sanden istället för att virvla runt den. Det finns till och med undersökningar som visar att det kan vara mer partiklar i luften med dubbfria däck istället eftersom de däcken virvlar upp fler partiklar.

Så med all respekt för Expressens ledare trafikkunskaper - det är bättre att regeringen tar ett samlat ansvar för trafiksäkerheten i hela Sverige än lyssnar in en 08 skribent som inte kan frågan.

Expressens Leva & Bo poolguide på nätet nu..

Nu kan du gå in och titta på Expressen Leva & Bo poolguide på nätet och särskilt pool nummer 12 i guiden liknar en riktig Drömpool i glasfiber.

Såväl sd som s vill göra det dyrare och svårare att anställa unga under 26 år!

DN debatt skriver företrädare för sd att man nu också vill göra det svårare och dyrare att anställa unga under 26 år. Deras artikel utgår i vanlig ordning från att utrikesfödda är ett problem i Sverige men man har alltså anslutit sig till s i frågan om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga. Jag har aldrig mött en arbetsgivare som säger att det skulle bli lättare att anställa en ung person för att man gör det dubbelt så dyrt. Här har s och sd bevisbördan. När s och sd nu går tillsammans med gemensamma förslag om att göra det dyrare att anställa unga- på vilket sätt skulle det leda till fler jobb?



När partiet blir ett med kommunen... Ett skrämmande exempel från Borlänge..

I Dalarnas tidningar är det en mycket läsvärd krönika idag om hur det socialdemokratiska partiet använt kommunens musikskola i sina socialistiska demonstrationståg på 1 maj.

Krönikören skriver:

Så mycket har Partiet vuxit ihop med kommunen i Borlänge att ingen verkar tycka det är anmärkningsvärt att en kommunal institution tas i anspråk för Partiets politiska manifestation.

I Borlänge är politisering av kommunförvaltningarna tvärt om norm och tradition, och avpolitisering närmast en skandal.

Rubrikerna kommer istället när den kommunala verksamheten inte vill ge politiskt eldunderstöd längre. Flera dalaredaktioner har de senaste dagarna rapporterat om något oerhört: Tänk att musikskolan kan vara så fräck att den nekar S den traditionella marschmusiken under de fladdrande 1 majfanorna i år!
Förvirringen är total! Reportrar ställer kritiska frågor om "utpressning" till musikskolans rektor Christer Paulsson och bekymrade frågor till ordföranden i 1 maj-kommittén Hans Björke: "Går det att tåga till Internationalen utan trumvirvlar?" "Det är det jag inte vet", svarar stackars Björke till DD.

Att musikskolan i decennier tillhandahållit kampmusik till S har emellertid inte föranlett några nyhetsartiklar, inga kritiska frågor vad jag kunnat se.

--

I statliga Radio Gävleborg satt en av de mest högprofilerade programledarna (sambo med landstingsrådet för s)  förra året i programmet sök och finn och småpratade med alla lyssnare fredagen före 1 maj. En av frågorna han ställde till de flesta som ringde in var om personen skulle ut och demonstrera 1 maj, eftersom det var en så god tradition. Tänk om motsvarande person hade ställt frågan såhär istället:

- På söndag ska sverigedemokraterna ut och och demonstrera mot invandringen i Sverige så ska du gå dit och vara med? Det är ju en så trevlig tradition...

Då hade personen med stor sannolikhet blivit avstängd från sändningarna men nu är det socialisterna och kommunister som går ut och demonstrerar och då är det helt plötsligt helt tillåtet att hetsa lyssnarna mot den framgångsrika allliansregeringen. Tänk om samma journalister lyfte fram kommunismens brott mot mänskligheten eller i vart fall funderade över hur det kommer sig att Gävleborg har så hög arbetslöshet trots att s styrt så länge? Det räcker att åka 10 mil söderut till allianstyrda Uppsala så har man lägst arbetslöshet i Sverige...Det handlar alltså om lokala betingelser och lokala frågor som går att påverka själv med rätt kommunledning.







tisdag 24 april 2012

Kommer de statliga medierna att hylla socialismen inför 1 maj som vanligt eller kommer man att vara neutrala?

Kommer de statliga medierna att slå alla rekord i hyllning av socialisterna den 1 maj i sina sändningar inför och under 1 maj eller kommer man även att ta upp kommunismens brott mot mänskligheten och i vart fall försöka balansera rapporteringen?




- Posted using BlogPress from my iPhone

Ulla Andersson bekräftade i Statliga Radio Gävleborg att de tänker fördubbla restaurangmomsen!

Tomas Tobe konstaterade idag att 3 000 personer arbetar i restaurangnäringen i Gävleborg varav 850 utrikesfödda och 1000 unga under 26 år enligt den RUT rapport som jag har tagit fram. Ulla Andersson och vänsterpartiet vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år och man vill också fördubbla restaurangmomsen. Genom att göra det dyrare och svårare att anställa människor vill alltså vänsterpartiet skapa fler jobb i länet? Det är en politik som är mycket svår att förstå sig på.

Cityfestfolket contra publiken på konserthuset i Gävle..

Att de som är intresserade av en symfoniorkester och ett konserthus skulle se ner på andras människors intresse för exempelvis idrott? Nej, hur skulle man kunna tro det efter det här debattinlägget på Gefle Dagblads hemsida:

"Cityfest-folket med jeansen nere på halva arslet och en prilla inlagd, vars motivation aldrig kommer att sträcka sig längre än till varm korv och öltält, ackompagnerade av minst 110 db skrål och vrålmusik, måste även en politiker försöka bortse från, om de ska kunna driva en kulturpolitik värt namnet. Enda sättet att slippa nämnda acceptanskrav är förmodligen ett systemskifte. Dvs ett fullständigt eller delvis näringslivs-finansierat ”elitserielag”. För, ingen orkester i världen kan leva på bara sina egna biljettintäkter."
 http://gd.se/kultur/debatt/1.4618473-systemskifte-eller-aktiv-dodshjalp-

Debattartiklar om konserthuset och symfoniorkestern.

I Arbetarbladet idag så lyfter en debattör fram den RUT rapport som jag har tagit fram om konserthuset och symfoniorkestern och samma artikel ligger i GD på nätet. Jag har besvarat dem båda i AB och GD och ställer frågan om vi har råd med en halv miljard till för dessa båda verksamheter nästkommande 20 år eller om det är så att vi borde vara flera kommuner i länet som finansierar konserthuset och orkestern.

Ett stort grattis till allianstyrda Hudiksvall som klättrar 66 placeringar på Svenskt Näringslivs rankning.

Hudiksvalls Tidning skriver om Svenskt Näringsliv rankning och att Hudiksvall klättrar 66 placeringar. Hudiksvall har också minskat sin arbetslöshet det senaste året medan den ökat kraftigt i Gävle. Det verkar alltså finnas ett samband mellan ett gott företagsklimat och låg arbetslöshet även i vårt län.

Det är djupt bekymmersamt att länets största kommun återigen tappar placering på Svenskt Näringsliv rankning och det finns få saker som skadar kommunens invånare så svårt som att jobbskaparna - företagarna - inte upplever att det är goda villkor att driva företag i Gävle.

Högskolans rektor i Gävle trivs inte i sin roll? Medarbetare som upplever hård politisk styrning och samma medarbetare tystas i debatten..

Högskolan i Gävles rektor svarar på den omfattande kritik som finns mot henne och ledningen på Högskolan i GD idag på kultursidan. Kritiken handlar om att rektorn styr Högskolan hårt mot en viss politisk inriktning och att medarbetare inte törs uttala sig i media utan att riskera repressesalier internt.

Den akadedemiska friheten verkar ha mycket lågt i tak på HIG i Gävle och jag har personligen också fått många signaler från medarbetare i samma ämne:

Diskussionen om högskolan är intensiv, inte minst i Gefle Dagblad. De flesta som kommenterar gör det under signatur. Flera högskolelärare har och hört av sig till mig och vill ge sina versioner. Men de vill inte framträda själva, utan hänvisar till att arbetsklimatet är så dåligt att de inte vågar. Vad är din kommentar till det?

– Det är mycket allvarligt och mycket otillfredsställande att man i en högskola inte vågar uttrycka sin uppfattning. Det är helt främmande för mig. Nu arbetar vi särskilt med arbetsmiljön och med åtgärdsplaner. Det är viktigt att vi har förtroende för varandra; chefer och medarbetare och medarbetare emellan. Sedan handlar det förstås om att få till en saklig dialog som för högskolan framåt.

---

Rektorn förnekar självklart kritiken men det är uppenbart att hon inte trivs med sin roll och att hon inte delar den framgångsrika alliansregeringens styrning av den högre utbildningen. Vilka slutsatser hon ska dra av det, kan bara hon svara på. Men för länets nuvarande och blivande studenter och medarbetare på Högskolan i Gävle är det en mycket olycklig situation. Genom ett antal felaktiga beslut nu så riskerar vi att stå med en hårt sargad Högskola om några år i länet när antalet studenter minskar med cirka 25 % och då kan rektor och nuvarande ledningsgrupp gå vidare i sina karriärer medan vi som bor och verkar i länet får dras många år med konsekvenserna av de beslut som tas idag.

Momssänkninger ger fler jobb rapporterar SR Ekot

Sveriges Radio Ekot rapporterar att sänkningen av restaurangmomsen ger fler jobb i Sverige enligt branschen. Samma signaler har jag fått de två senaste veckorna när vi moderater i Skatteutskottet har rest i Sverige för att möta företrädare för näringen.

måndag 23 april 2012

Arbetarbladet har skrivit om RUT rapporten om symfoniorkesterns kostnader - men GD publicerar debattartikel mot rapporten..

Det måste vara lite konstigt för Gefle Dagblads läsare att ta del av den debattartikel som är publicerad på debattsidan om konserthusets och symfoniorkesterns kostnader. GD har nämligen inte publicerat någon artikel om själva rapporten - det har däremot Arbetarbladet gjort förra veckan.

Nåväl, ett svar kommer att skrivas till GD men det inte hinns inte med förrän på onsdag. Imorgon tisdag är det möten hela dagen. Dagen börjar på Grand Hotell där Finansbolagens  förening kommer att ge aktuell info;

Anföranden om aktuella frågor på kreditmarknaden kommer att hållas av företrädare för Finansinspektionen, Riksbanken och näringslivet om bl.a.
     
Sveriges ekonomiska läge      
Små och medelstora företags tillgång till finansiering        
Tillgång till kapital och finansiering i framtiden        
EUs redovisningsdirektiv – effekter för företagen        
Basel 3/Single Rule Book – tillsyn under förändring 
Vid mötet kommer även informeras om andra för finansbolagen relevanta frågor.

Sedan fortsätter dagen med träff med vår nya partisekretare Kent Persson på en extra Riksdagsgrupp.

Kvällen avslutas hos Svenskt Näringsliv på Storgatan där ett aktuellt ämne kommer att avhandlas.

Företagsklimatet i s-styrda Gävle rasar medan det i alliansstyrda Hudiksvall går rakt upp

Svenskt Näringsliv har presenterat årets rankning av företagsklimatet i Sverige och i Gävleborg. Gävle fortsätter sitt stora ras nedåt och nu tappar man ytterligare 7 placeringar på rankinglistan. Hudiksvall däremot klättrar med 66 placeringar och det har hänt efter det att Hudiksvall bytte från s-styre till alliansstyre.

 Utvecklingen ser ut som följer de senaste åren i Gävle:

S har skyllt det dåliga företagsklimatet bl a på mig när jag var regionchef men det är ju bara att konstatera att jag höll uppe företagsklimatet. Sedan jag blev tjänstledig som rc så har Gävle rasat 26 placeringar... så hur det mutmisstänkta kommunalrådet Carina Blank (s) ska förklara det här blir intressant. Är det snart dags för att ta tag i frågan om det usla företagsklimatet? Den som drabbas av ett dåligt företagsklimat är inte företagen för de kan välja att lägga ned och flytta från Gävle eller att inte flytta hit. Det betyder att de som drabbas av ett dåligt företagsklimat är kommuninvånarna.

Totalranking              201220112010200920082007
-7Gävle236229210201206230

söndag 22 april 2012

Alliansens arbetslinje motverkar sd och andra rasistiska partier!

Den framgångsrika alliansregeringens arbetslinje kommer också att motverka rasismen och sd. För varje person som utanförskapet minskar så minskar också väljarbasen för rasistiska partier.

Det är ofta människor som känner sig utanför och som känner sig hotade av förändringar som röstar på rasistiska partier.


Facket bidrar till att sparka ut en hårt arbetande utrikesfödd för 216 kronor för lite i månadslön!

Facket sparkar ut en hårt arbetande asylsökande för 216 kronor per månad för lite i lön. Solidariteten gäller uppenbarligen inte alla för hotell och restaurangfacket!
http://na.se/nyheter/lindesberg/1.1627096-orsak-till-utvisning-216-kronor-for-lite


- Posted using BlogPress from my iPhone

Idag åker moderaterna i skatteutskottet till Varberg för att träffa företrädare för restaurangnäringen

Idag åker vi moderater i Skatteutskottet till Varberg för att besöka företrädare för restaurangnäringen, allt i syfte att utvärdera vår sänkning av restaurangmomsen.

Programmet:
<>



Söndag kväll: Middag på restaurang Salt & Vatten på kurortshotellet med kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn.
 

08.00             Frukostmöte på kurortshotellet med Hans Lillhage, VD Marknad Varberg

                

09.15                          Arbetsplatsbesök på ICA Hajen



10.30                          Arbetsplatsbesök på Apelviken camping



11.30                          Arbetsplatsbesök med lunch på restaurang NyFiket



12.30                          Pressmöte på restaurang Nyfiket

Är utbyggnaden av vindkraften meningslös eller inte?

SVD Brännpunkt debatteras vindkraftens utbyggnad ur olika perspektiv och idag skriver representanter för  Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott att det är en fullständigt meningslös utbyggnad i Sverige som leder till högre elpriser. Kritiken mot vindkraften handlar om att när vi behöver elen som mest så fungerar vindkraften som sämst. Som bekant finns det andra ståndpunkter om vindkraften och alliansen har ett ambitiöst utbyggnadsprogram men om det visar sig att vindkraften inte tillför det vi tror till energisystemet så är det bra att det belyses.




lördag 21 april 2012

Expressen Leva&Bo har pooltema i helgen!

De skriver om Drömpooler och självklart är Nordiska Kvalitetspooler med i artikeln. Det är San Juan glasfiberpooler med modellen Atlantic som är med.





- Posted using BlogPress from my iPhone

Fler och fler sluter upp till M kampanjen på Stortorget i Gävle!

Fler och fler sluter upp till Moderaternas kampanj på stortorget!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Nya Moderaterna kampanjar på Stortorget i Gävle!

Nya Moderaterna i Gävle kampanjar på Stortorget i Gävle i vår nationella barnkampanj




- Posted using BlogPress from my iPhone

Idag kampanjar Nya Moderaterna på Stortorget i Gävle där vi ska lyfta fram barnfrågorna i Gävle

Och jag skulle inte bli förvånad om minst 15 000 personer möter upp oss Moderater på stortorget idag för vår kampanj, eller om de kanske vill hylla Brynäs samtidigt som vi kampanjar?

Sven Johansson har rätt i Arbetarbladet - varför är s så tyst om rasismen i Gävle?

Sven Johansson skriver en krönika i Arbetarbladet idag där han ställer frågan om varför det är så tyst i samhällsdebatten i Gävle om rasismen. Han skriver det inte rent ut men uppenbart är krönikan ställd till socialdemokraterna och jag delar hans uppfattning. Om vi inte etablerade partier tar diskussionen så kommer vi att låta de rasististiska partierna sverigedemokraterna, nazister och svenskarnas parti mfl sätta dagordningen i dessa frågor. Mitt bidrag i år har varit den rapport som jag tagit fram som visar utrikesföddas betydelse för Sverige och Gävleborg. Det är över 8 000 personer som är utrikesfödda som går till jobbet varje vecka och det är många som driver företag som är utrikesfödda. Sammanlagt är det cirka 3000 personer i länet som har ett jobb tack vare någon som är utrikesfödd.

Men s är tyst. Raimo Pärssinen och Elin Lundgren som är s-riksdagsledamöter i Gävle är tysta i dessa frågor. Betyder det att de inte har någon uppfattning? Delar de sverigedemokraternas problemformulering att en utrikesfödd läkare är ett problem för länet? I en debatt i Riksdagen på frågan om just utrikesfödda läkare så sa rasisten från sd att det är bättre att en utrikesfödd läkare inte flyttar till Sverige utan verkar i sitt eget land.

Jag har inte sett någon socialdemokrat lyfta fram utrikesföddas betydelse  i något sammanhang och det vore bra om socialdemokraterna tog Sven Johanssons uppmaning på allvar.

Djupt olyckligt med ett dubbdäcksförbud redan i mitten av april

För oss som bor i norr om dalälven, men även för boende i mälardalen, är det alldeles för tidigt med ett dubbdäcksförbud i mitten av april. Det är rätt typiskt att en nationell lagstiftning i första hand tittar på förhållandena i Stockholm.

Det vore mycket enkelt att göra om och göra rätt genom att helt flytta datumen för vinterdäcksbyte till sommardäck till slutet av april men ha kvar datumen för sista mars när man får ta av däcken.

Det kostar inte några pengar för någon - och det skulle förstärka trafiksäkerheten i Sverige.

Nya Moderaterna fortsätter sin förnyelse

Vår nya partisekreterare skriver på SVD Brännpunkt om Nya Moderaternas förnyelse och om att valet 2014 kommer att handla om jobben.

fredag 20 april 2012

Ny partisekreterare i Moderaterna.

Idag har Nya Moderaternas partistyrelse utsett en ny partisekreterare efter Sofia Arkelsten och det är Kent Persson från Örebro. Mer info om hur han ser på sitt uppdrag hittar du här!

Träff med arbetsökande hos Miroi i Gävle men AF Sandviken ville inte betala en buss till Gävle eftersom det skulle vara "moderat propaganda"

Idag på förmiddagen så var jag inbjuden till Miroi för att berätta för arbetssökande om vad vi i alliansen gör för att skapa fler jobb i Sverige, men framförallt från mitt perspektiv föra en dialog om vad de vill att vi ska göra mer av för att den individuella personen ska få ett jobb.

Det var 250 personer som var inbjuden men enligt uppgift så vägrade Arbetsförmedlingen i Sandviken att bekosta buss till Gävle för deltagarna från Sandviken eftersom det skulle vara "moderat propaganda" som deltagarna skulle komma till. Det är i sig ett mycket märkligt påstående från Arbetsförmedlingen i Sandviken men speglar förmodligen den politiska tillhörigheten hos den personen på AF. Sammanlagt var det alltså runt 100 personer som träffades på Folkets Hus i Gävle.

Vi hade en bra dialog och det var många av dem som kom till mötet som var våldsamt kritiskt mot Arbetsförmedlingen. Man tyckte inte att man fick det stöd och hjälp som man förväntade sig. Vidare var man kritiskt mot FAS 3 som man tyckte var förvaring - framförallt från dem som kom Sandviken som var på en Syverkstad. Det man ville ha mer av är mer praktik och mer lärlingsplatser så att man verkligen får visa arbetsgivare vad man kan. Det var också många som uttryckte att de hade för låg ersättning, och det gällde framförallt de som inte hade varit med i a-kassa, vilket pekar på att a-kassan borde vara obligatorisk. Jag fick många synpunkter med mig som jag kommer att ta med mig i arbetet i Sveriges Riksdag.

Det var ingen som ville gå tillbaka till ett system där man förtidspensionerade människor istället för att försöka hjälpa tillbaka dem till jobb. Det bär jag också med mig.



torsdag 19 april 2012

Grattis till SM guldet Brynäs!!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Gävle Sjukhus skickade hem patient med en mycket svår sjukdom!

En nära vän till oss reste hem till Sverige och fick en akutremiss av sin läkare till akuten i Gävle. Efter 9 timmars väntan blev hon hemskickad till vårdcentralen för att få en remiss till magnetkameraundersökning. Den fick hon vänta på i tre veckor. Nu har svaret kommit och det är en mycket mycket allvarlig sjukdomsbild. Gävle sjukhus skickade alltså hem en patient med en sjukdom som var extremt sjuk. Det finns stora brister i det s styrda landstinget Gävleborg och det är inte oförtjänt att landstinget ligger i den absoluta Sverigebotten i nationella kvalitetsrankingar!




- Posted using BlogPress from my iPhone

En modern lagstiftning som reglerar partiernas finansiering..

En modern lagstiftning som reglerar partiernas finansiering ser till att de politiska partierna står fria från otillbörlig påverkan.


För att skapa största möjliga förtroende för det politiska systemet krävs öppenhet och transparens. Moderaternas syn på partiernas finansiering är tydlig. Vi tar inte emot bidrag från externa juridiska personer, såsom organisationer eller företag. Den sammanlagda summan av bidrag från privatpersoner samt antalet privatpersoner som gett ett bidrag redovisas i årsredovisningen. Vi har beslutat att offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20 000 kronor om året till partiet. 2011 var det ingen som gjorde detta.


Vi har dessutom tagit initiativ till samtal med de andra riksdagspartierna för att diskutera hur öppenheten kan öka på området. Moderaternas inställning är att en lagstiftning kring partiernas finansiering är det bästa sättet för att säkerställa långsiktig transparens och möjlighet till granskning och ansvarsutkrävande.


Samtalen mellan riksdagspartierna har förts genom partisekreterarna. Ett av syftena med samtalen har varit att nå en gemensam syn kring hur en framtida lagstiftning på området ska se ut. För att få en lagstiftning på plats så snart som möjligt är det min bedömning att denna del av arbetet nu måste avslutas och att det istället är upp till regeringen att föreslå hur en lagstiftning på området bör se ut.


Moderaternas utgångspunkter för en lagstiftning är följande:

En modern lagstiftning ska ha till syfte att värna öppenheten och transparensen och se till att de politiska partierna står fria från otillbörlig påverkan. Därför är det centralt att partiernas samtliga inkomstkällor ses över.


Stöd till politiska partier bör ske genom frivillighet. Därför krävs en diskussion kring att exempelvis medlemsavgifter i organisationer automatiskt kan kopplas till partibidrag.


Lagstiftningen bör reglera hur indirekt stöd, i form av till exempel arbets- eller kampanjinsatser från organisationer till politiska partier ska redovisas. Redovisning av denna typ av stöd bör ske så långt det är möjligt och på ett mer rättvisande sätt än i dag.


Privatpersoner måste kunna bidra till den politiska verksamheten utan att registreras för sina partisympatier. För att uppnå balans mellan integritet och öppenhet är det dock lämpligt att offentliggörandet av namnen på dem som skänker större bidrag till de politiska partierna tydligt regleras.


Partibidrag från kommersiella företag ska redovisas. Samtidigt bör det diskuteras om lämpligheten i att ta emot bidrag från kommersiella företag samt risken för otillbörlig påverkan i samband med detta.


Lämpligheten i att politiska partier finansierar delar av sin verksamhet genom skattebefriade lotterier på en i övrigt hårt reglerad spelmarknad kan klart ifrågasättas och detta bör belysas inom ramen för arbetet med en ny lagstiftning.


Det är självklart att centrala principer som valhemlighet, förenings- och åsiktsfrihet ska respekteras.


Lokala, regionala och nationella partistöd bör även fortsättningsvis utgöra den huvudsakliga delen av partiernas finansiering. Det minskar risken för otillbörlig påverkan från särintressen. Dock är det självklart positivt att enskilda människor kan bidra till politisk verksamhet genom såväl tid som resurser. En lagstiftning får inte innebära att möjligheten till engagemang minskar eller att trösklarna för etablering av nya politiska partier kraftigt höjs.


Parallellt med regeringens lagstiftningsarbete bör partisekreterarna fortsätta att föra dialog, men nu i syfte att ta fram en fortsatt överenskommelse som kan gälla fram till dess att lagstiftning finns på plats. Grunderna för denna finns i de två redan existerande överenskommelser som finns på området. Dels den som tecknats av sju av åtta riksdagspartier kring redovisning av partiernas intäkter, dels den överenskommelse som behandlar att namnen på privatpersoner som skänker över 20 000 kronor per år ska offentliggöras.


Sammantaget finns nu goda möjligheter att ta ett samlat grepp kring partifinansieringsfrågan med konkret lagstiftning på området. De rättsliga förutsättningarna för lagstiftning är inte okomplicerade och det är viktigt att arbetet sker med största noggrannhet och eftertanke. För att en lagstiftning ska vara på plats innan valet 2014 är det nu dags att gå från ord till handling. Därför bör regeringen inleda arbetet med lagstiftningen så snart som möjligt.


SOFIA ARKELSTEN

Partisekretare


Artikeln publicerad i sin helhet i Expressen den 19/4: http://www.expressen.se/debatt/lagen-ska-varna-politisk-integritet/

Hans Olsson blir Sandvikens blivande kommunalråd!

Nya Moderaterna har röstat fram Sandvikens blivande kommunalråd och Arbetarbladet skriver om Hans Olsson idag på redaktionell plats.

Socialdemokratiska partiet har en gräddfil i svensk lagstiftning genom sitt skattefria lotteri vilket Sofia Arkelsten lyfter upp idag i Expressen..

Partisekreterare Sofia Arkelsten lyfter upp det faktum att socialdemokraterna har en särskild gräddfil i svensk lagstiftning via sitt skattefria lotteri - som dessutom finns i en övrigt reglerad spelmarknad. Sofia skriver i Expressen och det är bra att vi moderater nu synliggör det orimliga över s skattefria intäkter.

Ikväll vinner Brynäs SM guld!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Högskolan i Gävle väljer en olycklig väg!

Rektorerna vid Högskolan Gotland och Uppsala Universitet förklarar varför båda tjänar på ett samgående på SVD Brännpunkt. Det är olyckligt att rektorn vid Högskolan i Gävle inte är lika framåt och ser möjligheterna. Det kommer att skada hela länets utveckling. De närmaste åren kommer antalet ungdomar att minska med 25 % och det kommer självklart att beröra Högskolan i Gävle. Då kan man antingen köra strutstekniken och hoppas att inga förändringar behövs eller så tar man tag i situationen och försöker påverka sin egen framtid. De senaste dagarnas media om Högskolan i Gävle visar att det behövs stora förändringar och ett samgående med ett universitet skulle utveckla verksamheten i Gävle och vara bra för hela länet.






- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 18 april 2012

SKL, Sveriges kommuner och landsting öppna jämförelser över skolresultatet i s styrda Gävle är en dyster läsning

SKL öppna jämförelser över skolans resultat i s, v och mp styrda Gävle och övriga s styrda kommuner i länet är en mycket dyster läsning. Det ska nu bli intressant att se hur s-politikerna i Gävle ska svartmåla sin egen organisation - Sveriges kommuner och landsting - för att svartmåla Gävle. Det är en djupt förankrad kultur bland s-politikerna i Gävle istället för att försöka åtgärda de stora problem som finns i de verksamheter som kommunen bedriver.






- Posted using BlogPress from my iPhone

PRM: Det är för tidigt att ta av dubbdäcken den 15/4 i hela landet.

PRESSMEDDELANDE:

2012-04-18

Dubbdäcken borde inte tas av den 15 april i hela landet!

Den 15 april bytte många bilister till sommardäck med tanke på dagens lagstiftning där Riksdagen fastställt ett datum för vinterdäcksbyte. Det är inte rimligt att fastställa ett datum som är så nära vintern. Vi bor i ett avlångt land där det skiljer mycket mellan årstiderna i olika delar av landet, menar riksdagsledamöterna Ulf Berg och Lars Beckman, båda (m).

- Att många bilister byter däck tidigt har också att göra med att däckverkstäderna endast har två veckor på sig att byta däck, vilket också leder till långa köer för däckbyten på däckverkstäderna, säger Lars Beckman i en kommentar till dagens kaosartade situation.

- Det bästa vore att Regeringen föreslår Riksdagen att ändra tillbaka till ett senare datum för när vinterdäcken ska vara avlagda. Det skulle leda till en högre trafiksäkerhet och det skulle inte ha någon annan påverkan i Sverige än att bilisterna fick större möjlighet att välja när man tycker det är lämpligt att välja när sommardäcken ska läggas på efter lokala förhållanden vilket gynnar trafiksäkerheten, fortsätter Lars Beckman.

- Sverige har höga ambitioner för trafiksäkerhet där däcken spelar en avgörande roll för trafiksäkerheten, säger Ulf Berg i en kommentar till att många bilister nu kör omkring med sommardäck istället för vinterdäck trots att väglaget påbjuder vinterdäck.

- Det är olyckligt att ha ett datum som ligger så nära vintern i ett land där det är en meter snö i norra Sverige och fortsätter att snöa, medan det söder om dalälven kan vara vår, säger Ulf Berg vidare.

Det är tillåtet att köra med dubbdäck 1 oktober till 15 april. Sedan måste de tas av.

Kontakt:

Lars Beckman, (M) riksdagsledamot för Gävleborg
Mob: Kontakt: 0703 – 613696
e-mail: lars.beckman@riksdagen.se

Ulf Berg, (M) riksdagsledamot för Dalarna
Mob: 0702 - 504340
e-mail: ulf.berg@riksdagen.se

Sverige har fått en ny Försvarsminister Karin Enström.

Och mer om henne och pressträffen hittar du på Expressens hemsida. Om jag räknade rätt i all hast så betyder det nu att Regeringen inte är jämnställd längre eftersom det är fler kvinnor än män i regeringen så nu kommer alltså de som engagerar sig i jämställdhets frågor med utgångspunkten att det ska vara lika män som kvinnor i alla sammanhang att rasa mot att vi inte har en regering med lika många män som kvinnor. Vad säger vänsterpartisten Ulla Andersson från Gävle? Är det ett problem att det är fler kvinnor än män i den framgångsrika alliansregeringen?

Karin är utbildad officer och alltså en mycket kompetent person i  de för Sverige så viktiga försvarsfrågorna.

Uppror mot dubbdäcksförbudet! Klokt att svenska folket vill köra säkert!


Det finns ett Sverige norr om Hornsgatan och Slussen och i ett land som Sverige är det inte ovanligt att det snöar i slutet av april därför är dubbdäcksförbudet så olyckligt redan från mitten av april!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Moderaterna i Luleå konstaterar att s vill gynna Unga Örnar..

Norrbottens Kuriren skriver om den överklagan om bidrag till Unga Örnar  som Nya Moderaterna i Luleå gör. I s-styrda Gävle så ger partiet över 13 miljoner per år i bidrag till sin kampanjorganisation Unga Örnar för drift av fritidsgårdar. Det värsta är inte pengarna utan att socialdemokraterna inte vill att barnen och unga i Gävle ska få vara i en opolitisk miljö. Unga Örnar ställer som krav i sina platsannonser att den som arbetar där ska vara socialdemokrat.

Artikel i Arbetarbladet om kostnaden för konserthus och symfoniorkester.

Arbetarbladet har en artikel idag om den RUT rapport som jag tagit fram för kostnaden för symfoniorkestern och konserthuset.

tisdag 17 april 2012

Artikeln i Norrbottens Kuriren




- Posted using BlogPress from my iPhone

S v och mp styrda Gävle har högst arbetslöshet i Sverige medan alliansstyrda Uppsala har lägst


Uppenbarligen spelar den lokala näringspolitiken och det lokala företagsklimatet stor roll.

Det vore bättre att s kommunalråden åkte på studiebesök till Uppsala istället för resor till Sydafrika och Disney World. Kommunledningen i Gävle har misslyckats med en av sina viktigaste frågor - bidra till att skapa jobb för kommunens invånare!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Arbetarbladet startar en ny artikelserie idag om integration och nyanlända svenskars situation i Sverige.

Arbetarbladet startar en artikelserie idag om integration och nyanlända svenskars situation. Kommer säkert att väcka en viss debatt regionalt i Gävle. Jag hoppas att de landar i att det är bra för Gävleborg att över 8000 människor från andra länder jobbar varje vecka i vårt län och att ett stort antal utrikesfödda driver företag, och skapar jobb till andra.

måndag 16 april 2012

Pressträff i Kiruna om restaurangnäringens betydelse i Norrbotten

Det är ägaren till Sibylla i Kiruna och Norrbottens Kurirens reporter i samtal med Johan Johansson riksdagsledamot från Boden. Över 2100 personer arbetar i näringen i Norrbotten.





- Posted using BlogPress from my iPhone

På väg till Kiruna genom ett vintrigt Norrbotten







- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 15 april 2012

På tisdag vinner Brynäs SM Guld!!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Idag flaggar vi för Brynäs kommande SM guld!!

Arbetarbladet brukar göra bättre ifrån än så här... S riksdagsledamot får kritisera den framgångsrika alliansregeringen utan motröst..

I Arbetarbladet idag så får s-riksdagsledamoten Raimo Pärssinen gå till attack mot den framgångsrika alliansregeringen utan motröst från oss. I s-styrda Gävle så flyr nu företagen ett efter ett. I allianstyrda Uppsala så har arbetslösheten sjunkit med 5% det senaste året medan det i i s-styrda Gävle har ökat med 5 %! I Uppsala så har man lägst arbetslöshet i Sverige medan det i s-styrda Gävle är högst arbetslöshet i Sverige.

Det betyder alltså att det har stor betydelse över hur den lokala näringspolitiken är utformad. Vi har samma nationella politik i hela Sverige. Raimo får då i en hel artikel gå till attack på alliansregeringen utan att Arbetarbladets reporter tar sig tid att lyfta luren och ringa någon av länets 3 moderater, 1 centerpartist eller en folkpartistisk riksdagsledamot för att besvara Raimos påstående om att vi i alliansen inte för någon näringspolitik, vilket i sig faller på sin egen orimlighet.

Jag har stor förståelse för en journalist enskilda arbetssituation och att man har bråttom hem en lördag eftermiddag men det blir faktiskt en riktigt usel artikel när man inte är objektiv. Normalt sett så brukar det vara vissa statliga mediers redaktioner som gör sådana inslag men vi får hoppas att det var ett olycksfall i arbetet på den annars skickliga redaktionen på Arbetarbladet.

Opinionsmätningar går upp och ned men valresultat består..

I SVD idag så fortsätter s opinionsmässiga framgångar. Det är samma utveckling med den här s-ledaren som med de två senaste som valdes och som sedan byttes ut. Media hyllar den nya ledaren (titta på statliga aktuellt igår lördag så förstår du vad jag menar) och s stiger i opinionen. Under förra mandatperioden så ledde s som mest med över 20 %.

Det intressanta är när s tillsammans med v och mp ska presentera någon form av politik för väljarna att ta ställning till. Vad skulle det betyda för jobben i Gävleborg om man snabbavvecklar två kärnkraftverk som mp vill, och inför en kilometerskatt på tung trafik? Vad betyder det för ett hushåll med två barn om man tar bort alla jobbskatteavdrag som v vill och som s inte har gett besked om? Om man tar bort 40 000 netto per år från en barnfamilj - eller 160 000 under 4 år - på vilket sätt kommer det att påverka konsumtionen i Sverige?

Eller om man fördubblar restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år?

Pressträff i Kiruna imorgon om restaurangnäringens betydelse för Norrbotten.

Ikväll sätter jag mig på nattåget till Kiruna för att presentera RUT rapporten om restaurangnäringens betydelse för Norrbotten tillsammans med min kollega Johan Johansson. Det betyder också att jag får förlita mig till Radiosporten för att lyssna in hur det går mellan Brynäs och Skellefteå.

Efter vår pressträff imorgon ska vi besöka en fjällanläggning som har stora problem i sina kontakter med en statlig myndighet, som påverkar turismens utveckling negativt för Sverige.


PRESSINBJUDAN:

2012-04-13

Moderata riksdagsledamöter presenterar rapport om restaurangnäringens betydelse för Norrbotten

Riksdagsledamöterna Johan Johansson (M) från Norrbotten och Lars Beckman (M) som är verksam i Skatteutskottet besöker Sibylla Kupolgrillen i Kiruna för att presentera en ny rapport om restaurangnäringens betydelse för Norrbotten. Rapporten, som tagits fram av Riksdagens Utredningstjänst (RUT), visar hur många som arbetar inom restaurangnäringen i Norrbotten och i Kiruna samt hur många av dem som är unga under 26 år. Dessutom innehåller den en jämförelse av antalet utannonserade jobb under januari och februari i år efter att restaurangmomsen halverats, jämfört med samma period förra året. Henrik Stålnacke på Sibylla Kupolgrillen medverkar under presentationen och berättar om hur sänkningen av restaurangmomsen påverkat deras verksamhet.

Media inbjuds till en pressträff med Johansson, Beckman och Stålnacke i samband med att RUT-rapporten presenteras.

Datum:
Måndagen den 16 april 2012

Tid:
kl. 13.00

Plats:
Sibylla Kupolgrillen, Vänortsgatan 2, Kiruna

Kontaktuppgifter:

Johan Johansson (M)

Riksdagsledamot för Norrbottens län

070 – 382 95 05

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot för Gävleborgs län

070 – 361 36 96

Henrik Stålnacke

Sibylla Kupolgrillen i Kiruna

070 - 622 37 85

lördag 14 april 2012

Två debattartiklar idag i GD och AB

I Gefle Dagblad skriver jag tillsammans med Sofia Arkelsten, Tomas Tobe och Margareta B Kjellin om Nya Moderaternas fortsatta förnyelse.

Artikeln inleds:

Nya Moderaternas politik syftar till att återupprätta arbetets värde och bekämpa utanförskap. Vi är övertygade om att en stark arbetslinje och ordning och reda i ekonomin är helt avgörande för att Sverige ska hålla ihop.
Sedan 2006 har sysselsättningen ökat med 200 000 personer och vi utanförskapet pressats tillbaka med ungefär lika mycket. I Gävleborgs län har arbetslösheten minskat från 8,9 procent till 8,4 procent under tiden med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Detta trots en hård finnanskris och instabilitet i världsekonomin. Företagandet ökat också i länet och sjukfrånvaron sjunker. Men utmaningarna finns överallt omkring oss, inte minst i Gävle där vi nu ser att gamla jobb är på väg att försvinna.

I papperstidningen av Arbetarbladet så skriver jag om restaurangnäringens betydelse för länet.

Sofia Arkelsten får blommor efter sitt stämmotal!







- Posted using BlogPress from my iPhone

Sofia Arkelsten peppar länets Moderater!




Nya Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten håller sitt stämmotal och inspirerar alla länets Moderater som har samlats i Hofors idag!

Posted using BlogPress from my iPhone

Förbundsordförande Patrik Stenvard inleder årets förbundsstämma i Hofors!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Nya Moderaterna samlas i Hofors idag!







- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 13 april 2012

Imorgon Lördag har Sveriges och länets statsbärande parti förbundsstämma i Hofors.

Imorgon lördag har Sveriges och Gävleborgs läns statsbärande parti förbundstämma i Hofors. Ett 100-tal moderater samlas i folkets hus i Hofors och huvudtalare är moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten och EU parlamentariker Christoffer Fjellner. Det brukar bli bra diskussioner om hur vi ska utveckla Gävleborgs län till att bli ett ännu bättre län att bo i.

torsdag 12 april 2012

Go for gold




- Posted using BlogPress from my iPhone

I Nazityskland skulle judar bära stjärna och nu vill sd systerparti i finland att utlänningar ska märkas..

DN skriver om det vansinnigt omdömeslösa förslaget från sverigedemokraternas systerparti i Finland som ville att utlänningar skulle märkas. Du som följer den här bloggen vet att jag varnat för vad som kan hända om rasistiska partier får inflytande och de kopplingar som man måste göra till 30-talets Tyskland.

Nu när media uppmärksammat sd systerparti i Finland förslag om märkning av utlänningar så backar partiet men det är helt klart mycket omdömeslöst och Jimmy Åkesson och andra rasister har inte tagit avstånd från det omdömeslösa förslaget.

Miljö och jordbruksutskottet vill se allmän jakt på skarv

Miljö- och jordbruksutskottet vill se allmän jakt på skarv


Skarven har ökat kraftigt i Sverige vilket har stor negativ inverkan på naturen och yrkesfisket. EU:s regler sätter stopp för allmän jakt på skarv. Miljö- och jordbruksutskottet vill därför att Sverige arbetar för att allmän jakt införs inom ramen för en översyn av reglerna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig.

Utskottet konstaterar att Sverige har haft en mycket kraftig ökning av skarv under de senaste åren. Ökning har medfört att fågelarten numera häckar i stora delar av vårt land. Skälen till den snabba ökningen är flera. En orsak är övergödning som har lett till mer tillgänglig föda i Östersjön.

Skarven har en stor negativ inverkan på naturen och är även en betydande konkurrent till yrkesfisket, menar utskottet. Exempel på detta finns på många ställen utefter landets kust. Hela öar har blivit förstörda av skarvens spillning och häckning. Mark med högt naturvärde som i många fall avsatts som naturvårdsområde har blivit förstörd.

Allmän jakt på skarv är inte tillåten enligt ett EU-direktiv om bevarande av vilda fåglar. Men det finns en viss möjlighet till undantag från reglerna, och länsstyrelsen kan besluta om skyddsjakt på skarv, till exempel för att förhindra allvarlig skada.

Utskottet anser att Sverige bör verka för att allmän jakt på skarv införs inom ramen för en översyn av EU:s fågeldirektiv. Utskottet vill att riksdagen gör ett sådant tillkännagivande till regeringen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig
Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig gemensamt. Partierna konstaterar att EU:s regler ger möjlighet till skyddsjakt på bland annat skarv. Samtidigt pågår arbete när det gäller frågan om skarv både i Sverige och inom EU. Mot bakgrund av detta är partierna inte beredda att föreslå att allmän jakt på skarv i Sverige införs.

Svenskt Näringsliv har presenterar rekryteringsenkäten som visar på ett matchningsproblem i Sverige - som har funnits under lång tid.

Svenskt Näringsliv har presenterat årets rekryteringsenkät. Det är ett viktigt verktyg för både företag och politiker och inte minst arbetsförmedlingen för att se hur vi kan förbättra matchningen i Sverige mellan arbetssökande och företag.

Jag har varit med och presenterat ett antal undersökningen och paradoxen i Gävleborg har varit att trots att det är högst arbetslöshet i Sverige i vårt län så har arbetsgivarna också signalerat att det är svårast att hitta arbetskraft i vårt län. Så har det varit sedan 2000-talets början men hur det är den här gången vet jag inte.

Det är uppenbarligen så att vi måste förbättra matchningen och det finns goda erfarenheter att dra från exempelvis Trygghetsrådets arbete men även Gästrike lärling är ett projekt som borde skalas upp i större omfattning. Jag har själv anställt en person via praktikplats från AF/ Gästrike lärling när man hade möjlighet att som liten småföretagare testa om en person är lämplig och framförallt för personen själv, att kunna utbilda sig till ett fast jobb på företaget. Det finns mycket att göra på det här området och alliansen är på rätt väg men det krävs mer.

Alliansens politik återför miljoner och miljarder till Sverige!

Ulf Berg och Henrik von Sydow skriver om alliansens framgångsrika politik på SVD Brännpunkt idag med att teckna informationsutbytesavtal med andra länder. Konkret betyder det att vi nu ger Skatteverket rätt att fråga efter ekonomiska tillgångar hos andra länder och det har lett till att många har begärt rättelse av sina deklarationer och att man återför pengar för beskattning i Sverige.

Debattartikel om vikten av en offensiv politik för fler jobb i Gävleborg!

 Arbetarbladets hemsida skriver jag en debattartikel om vikten av att vi har en politik för alla jobb i Sverige och Gävleborg och att det finns en arbetsmarknad för alla. Alla människor är lika viktiga och alla jobb i ett samhälle är också lika viktiga.

Skulle man kunna ha ett badhus i Sverige där man hyllar Hitler?

Expressen debatt idag skriver Kjell Albin Abrahamson en läsvärd debattartikel om ett badhus i Varberg där man hyllar Lenin, en kommunistisk massmördare. Vänsterpartiet i Sverige är också ett arv efter det gamla kommunistpartiet i Sovjet, det är därför det är så bekymmersamt att det finns ledande företrädare - Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt exempelvis - som bekände sig som kommunister för inte så många år sedan. Ingen av dem har heller tagit avstånd från densamma. På frågan om det var mer eller mindre demokrati på Kuba eller i USA så vägrade de båda svara på frågan.

Tänk nu tanken att någon galning skulle få för sig att öppna ett badhus där man hyllar en annan massmördare Hitler - skulle då den statliga media vara lika tyst som man är om hyllningen till kommunisten Lenin?

onsdag 11 april 2012

Nya regler till hockeyslutspelet?

Min partivän Anders Jämthagen har hittat slutspelsdomarnas hemliga regelbok:

Nya regler i Elitserien till finalen.

 1: 2 minuter om man befinner sig i närheten av någon som ramlar.
 2: 2 minuter om man råkar ha klubban i närheten av någon.
 3: 2 minuter om man tar pucken av en motspelare.
 4: 2 minuter om målvakten rör sig i sidled.
 5: 2 minuter, alternativt matchstraff om man inte slåss.
 6: 2 minuter om man gör mål när man leder.

 7: Regel 1-6 är endast giltig om spelare bär brynäströja

452 miljoner har skattebetalarna i Gävle investerat i konserthuset och symfoniorkestern.

Jag har bett Riksdagens utredningstjänst att ta fram ett underlag på hur mycket Gävleborna över sin egen skattsedel har investerat i (betalt för) konserthuset och symfoniorkestern och enligt RUT är det 452 miljoner som dessa båda verksamheter har kostat Gävleborna.

Frågan är då om det är rätt använda pengar och vad hade alternativet kunna vara? Moderaterna stödjer f.n både konserthuset och symfoniorkestern så RUT rapportens syfte är att lyfta fram de totala kostnaderna så att Gävleoborna kan bilda sig en uppfattning om framtiden.

Hade vi haft en bättre skola i Gävle om vi istället för de 452 miljonerna till orkestern och konserthuset investerat i barnens framtid genom en bättre skola? Om vi hade tagit och haft nyföretagarrådgivning i större omfattning för en del av pengarna och investerat rejält i lärlingsplatser och bättre matchning mellan företag och arbetssökande - hade det kunnat ge en bättre tillväxt i Gävle?

Uppenbarligen har inte konserthus och symfoniorkester bättrat på Gävles usla företagsklimat och därmed höga arbetslöshet för Gävleborna.

452 miljoner är nästan en halv miljard. Det motsvarar 694 års inbetalda kommunalskatter för en anställd i Gävle kommun.

Men så länga Gävleborna tycker det här viktigt så kommer de politiska partierna att tycka det och det just Gävleborna som måste prioritera i den kommunala budgeten via de valda representanterna.

Här är RUT rapprten i sin helhet:
<> <> <>
PM






Följande frågor önskas svar på:

  1. Hur länge har Gävles symfoniorkester funnits?
  2. När övergick ansvaret till Gävle kommun?
  3. Vilka statliga bidrag erhåller Gävle kommun för symfoniorkestern?
  4. Vad är den återstående kommunala kostnaden för Gävle symfoniorkester per år?
  5. Vad har den totala kostnaden varit för staten sedan symfoniorkestern bildades?
  6. Vad har den totala kostnaden varit för Gävle kommun sedan den övertog kostnadsansvaret för symfoniorkestern?
  7. Vad är Gävle kommuns kostnad för driften av konserthuset i Gävle?
  8. Vad har den totala kostnaden för Gävle kommun varit sedan konserthuset togs i drift?
  9. Vilka orter i Sverige har en symfoniorkester och hur ser fördelningen ut mellan kommunens kostnad och statens kostnader för dem?
  10. Hur många biljetter säljer Gävle symfoniorkester per år och hur många biljetter säljer de övriga symfoniorkestrarna per år. Hur skiljer sig självfinansieringsgraden mellan orkestrarna åt?

Vad gäller frågan om den totala kostnaden för staten sedan Gävle symfoniorkester startade (fråga 5) så har utredningstjänsten inte möjlighet att besvara den frågan.

 Hur länge har Gävles symfoniorkester funnits?

Gävle symfoniorkester hade sin första konsert den 16 januari 1912.

När övergick ansvaret till Gävle kommun?


År 1999 övergick ansvaret för orkestern till Gävle kommun.

Vilka statliga bidrag erhåller Gävle kommun för symfoniorkestern?


Gävle Symfoniorkester ansöker inför varje nytt år omVerksamhetsbidrag till regional musikverksamhet” från Kulturrådet. För år 2011 uppgick bidraget till ca 14 mnkr.

Vad är den återstående kommunala kostnaden för Gävle symfoniorkester per år?


Under år 2011 fick Gävle Symfoniorkester ett kommunalbidrag på ca 28 mnkr, inklusive orkesterns del av lokalhyran i Konserthuset.

Vad har den totala kostnaden varit för Gävle kommun sedan den övertog kostnadsansvaret för symfoniorkestern?


Under åren 1999 till 2011 har Gävle kommuns bidrag för Gävle Symfoniorkester uppgått till ca 284 mnkr inklusive lokalhyran i Konserthuset för orkesterns del.

 Vad är Gävle kommuns kostnad för driften av konserthuset i Gävle?

Under år 2011 fick Gävle Konserthus ett kommunbidrag på ca 13 mnkr vilket även inkluderar ”husets” del av lokalhyran av Konserthuset

Vad har den totala kostnaden för Gävle kommun varit sedan konserthuset togs i drift?


Gävle Konserthus togs i drift år 1998. Den totala kostnaden för Gävle Kommun under åren 1998 till 2011 har uppgått till ca 168 mnkr

 Hur många biljetter säljer Gävle symfoniorkester per år och hur många biljetter säljer de övriga symfoniorkestrarna per år. Hur skiljer sig självfinansieringsgraden mellan orkestrarna åt?

Vad gäller biljettförsäljning och självfinansieringsgraden för övriga orkestrar än Gävle symfoniorkester så redovisas det under respektive symfoniorkester nedan i den mån uppgifter har fåtts fram.


Det totala antalet personer som besökt Gävle Symfoniorkesters konserter under år 2011 är 26 289 personer. I den summan räknas försäljning och fribiljetter i Gävle Konserthus samt övriga spelplatser i landet som Gävle Symfoniorkester framfört sina konserter i.


Vilka orter i Sverige har en symfoniorkester och hur ser fördelningen ut mellan kommunens kostnad och statens kostnader för dem?


Andra symfoniorkestrar i Sverige


Enligt Sveriges yrkesmusikerförbunds (SYMF) hemsida (www.symf.se) finns följande orkestrar, förutom Gävles som beskrivs ovan, som har symfoniorkester i sitt namn. Det finns annars olika typer av orkestrar såsom t.ex. sinfionetta och kammarorkester runt om i Sverige. 


Göteborgs symfoniker


Göteborgs Symfoniker är ett bolag inom Västra Götalandsregionen.
 

a) Hur många biljetter säljer symfoniorkestern per år?

Det säljs 130 000 biljetter per år.
 

b) Hur finansieras orkestern?

Finansieringen består av skattemedel från Västra Götalandsregionen samt biljettintäkter och en viss del sponsring.


Helsingborg Symfoniorkester

Helsingborgs Symfoniorkester (HSO) grundades 1912.


a) Hur många biljetter säljer symfoniorkestern per år?

Det säljs ca 22 000 biljetter till deras konserter + ca 6 500 biljetter till barn/skolkonserter vilka i flesta fall är gratis för barnen. Därtill säljs ca 2 500 biljetter till deras regionala konserter.
 

b) Hur finansieras orkestern?

Symfoniorkestern finansieras till största delen med bidrag: 59 procent från kommunen, 23 procent från Statens kulturråd, knappt 5 procent från regionen samt 13 procent egenfinansiering. I kommunens bidrag ingår hyreskompensation för höjda hyror pga. renoverat konserthus.
 

Malmö symfoniorkester


Malmö Symfoniorkester föddes i Malmö 1925 och har verkat som renodlad symfoniorkester sedan 1991. Malmö Symfoniorkester är ett kommunalt aktiebolag och bedriver en av Malmö Stad, Staten och Region Skåne offentligt bidragsstödd konsertverksamhet.

Inget svar har inkommit på frågorna om biljettförsäljningen och finansieringen.

 Norrköping Symfoniorkester

SON grundades 1912 och har idag 85 musiker.

 a) Hur många biljetter säljer symfoniorkestern per år?

År 2010 såldes 21 679 biljetter samt 2 646 fribiljetter (gäster, marknadsföring, PR, produktionsbiljetter etc.). Totalt såldes 24 325 biljetter.


År 2011 såldes 20 097 biljetter samt 3 414 fribiljetter (gäster, marknadsföring, PR, produktionsbiljetter etc.). Totalt såldes 23 511 biljetter.


b) Hur finansieras orkestern?

Norrköpings symfoniorkester finansieras i huvudsak av allmänna medel. Huvudägare är Norrköpings kommun, statlig finansiering får orkestern genom Statens kulturråd, i övrigt medel från Regionförbundet Östsam samt en mindre del från Linköpings kommun. Orkestern har även en del egna biljettintäkter, som uppgick till 11 procent 2010 samt 9 procent 2011.


Sveriges radios Symfoniorkester


Inväntar svar från Sveriges Radio. Utredningstjänsten redovisar dessa uppgifter separat så snart de inkommit. 
 

Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan


Inget svar har inkommit på frågorna om biljettförsäljningen och finansieringen.


Östgötamusiken - Östgöta Blåsarsymfoniker


Östgötamusiken är en länsmusikorganisation som bedriver orkestermusik med Östgöta blåsarsymfoniker.


a) Hur många biljetter säljer symfoniorkestern per år?

Symfoniorkestern når en total publik om ca 55 000 per år med östgötamusiken. I orkesterns abonnemangsserie ingår sju konserter med en abonnemangspublik om ca 600 personer + ca 300 lösbiljetter per tillfälle.


b) Hur finansieras orkestern?

Verksamheten finansieras av Kulturrådet, Landstinget och de två största kommunerna samt produktionsintäkter såsom gage och biljettintäkter.