Sidor

onsdag 1 januari 2014

Jan Guillou var KGB agent och andra journalister har avslöjat att KGB uppvaktade även dem. Vilka fler utnyttjades av det forna östblocket? Det vore lämpligt med en granskning/forskning om SVT/SR/UR påverkades på den tiden det begav sig.

Sakta men säkert håller Sverige på att skaka av sig de gamla socialistiska resterna som har funnits länge i vårt land, trots att det är över 20 år sedan Berlinmuren föll. Vi har sett flera exempel efter murens fall som man inte trodde var möjliga eller sannolika. En är att Svenska Kyrkan var ett mål för den forna säkerhetstjänsten i öst, och en annan att Jan Guillou var KGB agent. Det var Expressen som avslöjade det, och många andra medier skrev om det också. Man kan alltså ha varit KGB agent i sin ungdom och fortfarande skriva löpande krönikor i Aftonbladet i Sverige 2014.

Sverige var ett av de sista länderna i Europa som fick fria etermedier. Det är lätt att glömma bort tiden då Sverige bara hade statlig radio och tv, och det inte fanns internet. Att kontrollera mediaflödet och påverka det bör alltså ha varit ett givet mål för det forna östblocket. Särskilt i ett land där man i stora delar kunde påverka hur svenska medborgare såg på politiken och vår omvärld genom att Sverige hade monopol på media. Det var till och med så att Albanien fick fri radio före Sverige.

Mig veterligt har det inte gjorts någon oberoende granskning eller forskning kring hur/om det forna östblocket kunde påverka journalistutbildningar i Sverige eller SVT SR och UR. Fanns det ett systematiskt arbetssätt för att skapa en bild av USA som det onda i världen (Sjukvård, skola mm) som skulle underlätta att Sverige behöll ett socialistiskt styre?

När Sverige fick fria etermedier och fritt internet så tog det inte många år förrän S gick från sina 50% till 30% i opinionen och valresultat. Jag har låtit Riksdagens Utredningstjänst ta fram en rapport om Sveriges mediapolitik och utveckling och för oss som vill ha fria och obereoende medier är det en dyster läsning över Sveriges mediapolitik. Det måste uppenbarligen ha varit viktigt för dåtida S regeringar att vi inte hade fria medier. Det var heller inte S som släppte loss fri radio och tv i Sverige utan det var den dåvarande borgerliga regeringen i början på 90-talet. S röstade emot liksom V. S hoppades/trodde också att internet skulle bli en fluga, och S kvinnoförbund ville förbjuda paraboler.

Det är i den tidsandan man måste ställa sig frågan om hur det forna östblocket arbetade för att påverka SVT/SR/UR och hur man arbetade för att påverka eventuella journalistutbildningar.

Jag tycker att det vore en del av historieberättelsen om Sverige att man granskade och gjorde en vitbok över om/hur KGB och andra säkerhetstjänster påverkade mediabolagen i Sverige. Det ska självklart göras av forskare med hög integritet. Personer som kan intervjuva personer i Sverige men även granska gamla arkiv i de forna öststaterna. Det vore naivt att tro att det bara var Jan Guillou (idag krönikör på Aftonbladet) som var KGB agent.

Vi måste göra upp med de gamla socialistiska strukturerna och granska och forska kring kontakter mellan media och det forna östblocket vore ett välkommet steg. Att det inte har skett tidigare kan ha att göra med att vi ligger för nära i tiden. Personer som hade nära kontakter med östblocket skäms kanske idag för det, men det finns ett stort allmänintresse att även svåra frågor lyfts fram.Notera att Sverige är ett litet land och det finns starka personkopplingar i media. Det är förmodligen inte en slump att det var just Expressen som granskade den forna KGB spionen och inte Aftonbladet, där Guillou är krönikor.

Läser man tidigare medarbetares böcker från sin tid på SVT/SR så kan man se att även de som arbetade på den tiden på SVT/SR ansåg att det var mörkröda vinklingar som genomgående skedde i sändningarna. Det kan självklart ha varit en slump men tänk om det inte var det? Tänk om det berodde på att någon systematiskt arbetade för att det skulle vara just så?

Vem ska granska granskaren är en berättigad fråga. Det vore lämpligt att SVT/SR/UR själva tog iniativet till en oberoende granskning/forskning för att visa om det fanns en olämplig påverkan på det tidigare monopolbolagen. Idag har inte de statliga medierna riktigt samma genomslagskraft som när man hade monopol eftersom det finns så många olika medier men likväl vore det en bra granskning som borde ske.

Googlar du på KGB och journalister så kommer du att upptäcka att i andra länder har den här sortens upptäckter kommit betydligt tidigare.


ps. Jag har uppdaterat det här inlägget och har ändrat spion till agent vilket är det mer korrekta uttrycket för Jan Guillou agerande.
10 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det något bevisat orsakssamband mellan att tillåta privat etermedia och S väljarstöd eller är det något du har hittat på? Det kan ju finnas en mängd andra faktorer som förklarar deras nedgång i opinionen,

Anonym sa...

Det är de "gamla socialistiska strukturerna" som byggt upp allt det som den svenska modellen prisats för internationellt. Vi har länge varit världsledande i välfärdsfrågor tack vare socialismen och trots ditt partis ständiga försök att hindra demokratiska milstolpar eller potentiella välfärdsgenombrott som allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt, dödsstraffets avskaffande, införandet av 10 och sedan 8 och 6 timmars arbetsdag, semester, etc etc. Listan kan göras sjukt lång på demokratiska framsteg som ni hindrat eller försökt stävja.

Och nu exproprierar ni den välfärd som ni inte varit med om att bygga upp, utger er lögnaktigt för att vara ett arbetarparti samtidigt som ni bit för bit urholkar arbetsrätten, och i skydd av Schlingmans dimridåer, genomför just de objektivistiskt motiverade samhällsförändringar som Reinfeldt skrev om i 'Det sovande folket', men nu fett håller klaffen om. Det var inte lätt att få tag på ett ex av den boken idag, kan jag säga.

Och sedan du! En foliehatt som gör gällande att rapporterandet om vikande resultat inom vård, skola, arbetsmarknad och rörande övriga välfärdsfrågor, handlar om någon sorts socialistiskt vinklad medial konspiration? Seriöst!

Det är vidare så otroligt tröttsamt med högermänniskor som rapar de gamla trötta litaniorna om KGB, Sovjet, Nordkorea, etc. Och Guillou sedan. Känner du verkligen till bakgrunden där? Känns lite som när Littorin stod och raljerade om 'tobleronepolitik' trots att han kort därefter ertappades med betydligt värre ting. Guillou var ung och dum och trodde att han kunde göra ett scoop av en eventuell kontakt inom KGB. Han gjorde samma försök med CIA; btw. Moderaterna har, via Bildt, emellertid lämnat ut svenska försvarshemligheter till CIA. Där har du verkligt spioneri!

Du framstår som en papegoja och foliehatt, Per Beckman. Hittills har du dock flugit under min radar, så jag skummade snabbt igenom din tidigare bloggverksamhet. Föga förvånande fann jag att dina kommentarsfält är ett tillhåll för foliehattar från Flashback, etc. Men också extremhögern verkar vara flitiga härinne.

Vet verkligen ditt parti om detta?

/Fredrik Olsson

Jakob sa...

Googlar man foliehatt så kommer det upp en bild på dig Lars Beckman.

Anonym sa...

Vem ska granska er och alla era påhitt, då? Dessutom har ni mage att övervaka varenda en i landet på alla möjliga sätt, samtidigt som ni bygger skyddsvallar kring er själva i form av mer och mer sekretess i riksdagen. Inte är det någon idé att protestera heller, för ingen av er vare sig bryr sig eller lyssnar. Tack för den, liksom.

Anonym sa...

Vilken sjuk människa med vanföreställningar du verkar vara! Hoppas du får hjälp mot din paranoia.

Kan inte vara ett roligt liv att gå omkring och se konspirationer runt omkring sig!
//Micke

Anonym sa...

Haha micke lille du kan ju inte må bra! Det är ju givet att Beckman vet vad han talar om till skillnad från dig som inte har några belägg alls utan bara är otrevlig. Det Beckman skriver är allmänt känt. Sök hjälp!

Anonym sa...

Jakob du verkar ha väldigt dålig kännedom om det här ämnet så kanske är det bättre att du spärrar in dig på ditt rum o lyssnar lite mer på kommunistslasket från sr/svt. Lär dig att uppföra dig!

Anonym sa...

Vänd på det! Hur ska du påvisa att det inte påverkade?

Anonym sa...

Ajaj Fredrik Olsson du verkar vara en argsint liten pojke! Men fortfarande så sa du faktiskt inte emot Lars Beckman utan du rabblade bara upp vänstergoja. Möt argumenten nästa gång och försök att inte vara så barnslig och otrevlig.

Anonym sa...

Jag hoppas verkligen atthans parti vet om det här och många fler som inte vill ge skattemedel till kommunist radio samt tv.