Sidor

måndag 7 november 2022

Gävle kommunfullmäktige har en tydlig och klar borgerlig majoritet! Gävleborna har röstat blått!

 Det senaste valet var historiskt även i Gävle kommun. Efter valet finns det en tydlig och klar borgerlig majoritet i kommunfullmäktige. Det åligger då partierna att ta ansvar för valresultatet. Moderaternas kommunfullmäktigegrupp anser självklart att valresultatet ska visa sig i kommunstyret. I en del kommuner går S och M ihop men i Gävle anser M att det är att kringgå valresultatet. Vi som har varit med länge i politiken vet att för S är makten allt. En gång i tiden så handlade valet om S skulle få egen majoritet eller inte. Sedan när S fick färre väljare så tog man med V (som stödparti). Så småningom tog man även med MP och den senaste mandatperioden har man tagit med även L och C som stödpartier. Men det är inte väljarnas vilja i Gävle att socialdemokraterna ska fortsätta att styra Gävle. 

Moderaterna har inte satt upp några röda eller blå linjer för att skapa ett borgerligt styre i Gävle. Vi kan både leva med ett lokalt Tidöavtal - där arbetsnamnet kan vara Forsbacka avtalet - eller skapa ett tydligt majoritetsstyre. Oavsett hur man tekniskt löser det så är fakta att 4 partier som alla har gått till val på att skapa ett borgerligt styre har 33 mandat tillsammans i kommunfullmäktige. Det betyder att i verkligheten så måste alla 4 partier alltid vara överens i alla frågor - för annars vinner vi inte i samstyret voteringen tillsammans i kommunfullmäktige. 

I det ligger att ett parti som M med 14 mandat har veto i frågor - liksom partier med 3 mandat. Når man inte 33 mandat så når man inte det om inte alla 4 partier är överens och då spelar det mindre roll om det är partiet med 14 mandat eller 3 mandat som sätter stopp. 

Den information som jag har som ordförande i kommunfullmäktigegruppens valberedning där vi ska ta fram kandidater till alla poster för M är att man politiskt är i stort sett överens mellan de 4 partierna i Gävle i de förhandlingar som har skett. Det är naturligtvis viktigt. Sedan handlar det om semantik om det är ett samarbetsavtal mellan de 4 partierna eller om det är ett samstyre. Men för en del partier är det mer än viktigt. Det är uppenbart efter olika medieutspel i slutet av förra veckan. 

Det är inte rimligt att väljarna i Gävle som vill se en förändring i kommunen inte får se sin vilja slå igenom i styret. Då måste alla partier ta ansvar för valresultatet och skapa ett gemensamt styre. Antingen genom ett "Forsbacka avtal" eller genom ett samstyre. Oavsett vilket så kommer alla 4 partier att ha ett fullt politiskt inflytande i varje enskild fråga. Annars når man inte majoritet i Gävle med 33 mandat. 

Gävleborna har röstat för en förändring och förtjänar ett nytt styre - precis om i Sveriges Riksdag och i Region Gävleborg. 


2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant (eller inte) att du så självklart räknar in Gävles fascistiska parti i borgerligheten. Inga reservationer alls. Att L och KD tvekar är ett tecken på att det finns reservationer i underlaget. Så det finns ännu hopp om en anständig lösning, fri från högerextremism.

Anonym sa...

Verkligen! Helt orimligt att som borglig räkna med SD!