Sidor

lördag 4 januari 2014

Varför hatar S att vanliga inkomsttagare får behålla mer av sin lön? Med s budget i Riksdagen skulle en barnfamilj i Gävle förlora ca 16000/år

Före jul så bad jag Riksdagens utredningstjänst räkna på vad s v resp mp budget skulle betyda för en barnfamilj i Bomhus och resultatet visar på att det skulle för en barnfamilj med någon av deras budgetar.

En barnfamilj skulle förlora ca 59 000 per år med v budget, 25000 år med mp budget och strax under 20 000 med s budget.

Det är självklart att det blir så med anledning av att man kan inte höja skatter som s v och mp gör från 30 miljarder till 90 miljarder  - per år - utan att det märks hos en barnfamilj. Vem skulle annars betala skattechocken? Någon annan?

I Gävle så chockhöjer den rödgröna röran kommunalskatten så tyvärr kommer inte Gävleborna att märka av att alliansen från och med årskiftet har infört ett 5 jobbskatteavdrag. Bakgrunden är att s och v vill inte att människor ska ha en ekonomisk frihet. De hatar verkligen att människor med normala och små inkomster får ekonomiska förbättringar. Den som drabbas värst av en kommunal skattechock är också den med lägst inkomst. Jag hade en liten twitterdebatt med en av TT politiska reportar som påpekade att även alliansstyrda Lund höjde kommunalskatten. Den stora skillnaden är att Gävle jämfört med Lund kommer att ha en kommunalskatt som är 1.83 högre.

Det betyder att det skiljer över 15000 per år för en barnfamilj att bo i Gävle jämfört med Lund. Man kan också uttrycka sig så att Gävle har en straffskatt på det rödgröna styret på 15000 per år.

Gävle kommer att tillhöra de 25 kommuner i världen som har högst marginalskatt. Titta dig nu omkring. Har Gävle den lägsta arbetslösheten och det bästa företagsklimatet? Har Gävle den bästa skolan i världen eller den bästa äldreomsorgen? Tillhör vi de 25 kommuner i världen som har bäst samhällsservice? Förmodligen svarar du nej på alla dessa frågor.

Gävle kan bättre. Vi har ett fantastiskt geografisk läge, och en stolt företagartradition. Faktum är att Gävle för bara 50-60 år sedan var Norrlands naturliga huvudstad. Vi har varit bäst och kan bli det igen. Vi har många engagerade människor som är verksamma i idrottslivet och när vi börjar föra en allianspolitik som uppmuntrar och belyser idrottsrörelsen viktiga funktion i samhället så kommer än fler att engagera sig. Skolan är viktig och när vi lyfter bort det socialistiska oket i Gävle och börjar föra en skolpolik i Gävle som ger lugn och ro i skolan, och ger de duktiga pedagogerna bättre förutsättningar så kommer även den kommunala skolan att bli bättre. Det finns chefer i skolan som förmodligen har tillsatts för att de är lojala mot makten i Gävle men det skolan behöver är duktiga ledare. Mindre än så förtjänar inte Gävleborna.

Valåret 2014 kommer att bli ett intressant och stimulerande år, och vi moderater kommer att peka på de stora möjligheter som finns att göra ett bra Gävle ännu bättre. Vi kommer även att peka på den utmaningar och möjligheter som finns på att göra Sverige ännu bättre också. Tillsammans kommer alliansen att fortsätta att ta ett gemensamt ansvar för Sverige Gävleborg och Gävle.




Inga kommentarer: