Sidor

lördag 5 januari 2013

Upprörda känslor i centern när idegruppen föreslagit fri invandring, månggifte och platt skatt...

Centerpartiet är inne i en spännande resa i den politiska världen. Man har problem med att fånga upp tillräckligt många väljare från s v och mp och man har istället tagit tag i sin situation och tagit fram ett nytt ideprogram. Programmet föreslår bl a fri invandring, månggifte, avskaffande av skolplikten, platt skatt och mer makt till EU genom att man vill ha en direktvald president. Jag har inte läst hela ideprogrammet utan har tagit del av det via media, och de omfattande diskusioner som pågår i sociala medier, och då främst mellan olika centerpartister. Uppenbarligen rör de många nya ideerna upp känslor inom centerpartiet vilket många medier rapporterar om idag, bl a Expressen Aftonbladet och DN och SR Ekot.

Ingen kritik finns dock i Gävleborg mot programmet enligt Magnus Svensson ordförande för centerpartiet i Gävleborg enligt uppgifter från honom själv i sociala medier.

Det kan ju vara så att centerpartiets idegrupp har upptäckt en stark väljargrupp som förespråkar just månggifte, fri invandring och platt skatt. Då ska man självfallet pröva sina ideer i ett allmänt val. Platt skatt skulle betyda att de rikaste i Sverige fick kraftiga skattesänkningar och de med låga och medelinkomster fick kraftiga skattehöjningar. Fri invandring törs jag inte ens tänka på konsekvenserna av, och mer makt till EU med en direktvald president skulle förmodligen försvaga det svenska politiska systemet.

Tidigare har centerpartiet under hösten drivit frågor som försvårande av vedeldning för privatpersoner, chockhöjda bensinskatter och förbjudande av dubbdäck, frågor som har stark förknippning med människor som bor på landsbygden och som nu c lämnar bakom sig?

Det ska bli spännande att se hur centerpartiet- som är en viktig del av alliansen - utvecklar sin politik. Lyckas man med sin omvandling från ett utpräglat landsbygdsparti till att attrahera nyliberala väljare i framförallt Stockholm så är det en stark bedrift som kommer att omvandla det politiska landskapet när mp tynar bort. Om man inte lyckas med det så har man tagit en stor risk. I värsta fall tappar man kärnväljarna utan att få några nya och då har världens rikaste parti med en kassa på 1.8 miljarder mycket pengar men få väljare. Jag tror för egen del att det kan vara möjligt för c att på allvar utmana mp och s men frågan är om man då har valt rätt frågor den här gången?Inga kommentarer: