Sidor

onsdag 7 september 2011

Pressinbjudan utskickad inför morgonens möte i Söderhamn om förvaltningen av vilda djur i Sverige!

PRESSINBJUDAN:


2011-09-06

Moderata riksdagsledamöter från Miljö- och jordbruksutskottet diskuterar dagens brister i förvaltningen av vilda djur
Torsdagen den 8 september besöker Bengt-Anders Johansson (M), vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, Lars Hjälmered (M), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet samt Lars Beckman (M), suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet, Söderhamn för att diskutera förvaltningen av de vilda djuren. Bakgrunden till besöket är att det finns tydliga brister i förvaltningen av vilda djur och att situationen inte är långsiktigt hållbar. Detta märks framförallt i stora konflikter i synen på rovdjur. Syftet med besöket är att träffa organisationer och människor som arbetar med dessa frågor för att få deras synsätt på hur man kan komma till bra lösningar.

Program:

Samling sker torsdag förmiddag för att möta upp Stig Wernersson som är ordförande i Gävleborgs läns stövarklubb. Avresa klockan 10.00 mot skogen för att diskutera jaktens betydelse samt vilka hot som finns i länet.
Tid: torsdagen den 8 september, samling kl. 09.45 för avfärd 10.00.

Plats: Flygstaden (vid stora grinden), Söderhamn

Under eftermiddagen har Johansson, Hjälmered och Beckman ett möte med organisationerna WWF, Polisen, Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen, Svenska jägareförbundet samt LRF för att diskutera förvaltningen av vilda djur.

Tid: torsdagen den 8 september, kl. 13.00 – 15.00

Plats: Flygstaden, Funemässen/matsalen, Söderhamn

Media hälsas välkomna att delta i hela alternativt i delar av programmet. En avslutande pressträff sker kl. 15.00 i Funemässen, Flygstaden där deltagarna sammanfattar och kommenterar dagen.

Förvaltningen av våra vilda djur bygger på en ekosystemansats där hänsyn tas till inblandade intressen. Den bygger på underifrånperspektiv, delaktighet och samverkan mellan olika aktörer. Ytterst handlar arbetet om avvägningar mellan biologiska och socioekonomiska faktorer, och på människans roll i förvaltningen. Detta är avgörande för att på ett klokt och framgångsrikt sätt vårda och samtidigt bruka de svenska viltstammarna samt att göra det på ett sätt med bred folklig acceptans.

Arbetet ska resultera i en rapport som belyser och beskriver utmaningarna med förvaltningen av vilda djur liksom förslag på eventuella förändringar. Rapporten ska presenteras för partiet i november.



Kontaktuppgifter:

Mårten Strömberg

Ombudsman, Nya Moderaterna Gävleborgs län

073 - 684 40 45

Emilie Schelin

Politisk sekreterare

070 - 817 64 86

08 - 786 45 57

emilie.schelin@riksdagen.se

Inga kommentarer: