Sidor

söndag 10 oktober 2010

Misstänkt bruten fot? Nej, då ska du till familjläkarna - vad gör du här på Akuten?

Min syster har nyligen flyttat från Uppsala till Gävle. Hon har just upplevt skillnaden i vård mellan Uppsala och Gävle idag. Hon har snubblat och tror själv att hon brutit foten, hon kan i alla fall inte stå eller gå på den. Hon lyckades ta sig till akuten på Gävle sjukhus nu på morgonen, en inte helt långsökt tanke om man tror att man brutit foten. Svaret hon fick från akuten var att hon skulle ta sig till familjeläkarjouren på söder. Redan då ställde hon frågan om de verkligen hade röntgen där, men det har de ju inte...Så hon ringde mig, som skjutsade henne till Söder, där läkaren omedelbart skrev en remiss till röntgen - på Gävle sjukhus!! Så nu sitter hon på röntgen på Gävle sjukhus och väntar på att bli röntgad.

I alla mätningar som finns över hur sjukvården upplevs i Gävleborg så hamnar landstinget i botten. Det räcker att åka till Uppsala så är sjukvården helt annorlunda. Det är inte acceptabelt att det är så ojämlik sjukvård över landet, och det kan inte vara en naturlag att Gävleborg ska vara sämst på allt.

Kunden och patienten måste stå i centrum, och då räcker det med att ta del av exemplet ovan för att förstå att något är riktigt galet.

1 kommentar:

Ingemar Kalén sa...

Det mest tragiska är att, trots årligen återkommande rapporter, berättelser enligt ovan inlägg, så har socialdemokraterna otroliga
38-42%stöd!...val efter val. Här behövs något nytt genomgripande sätt att få folk att "vakna"!! eller hur?