Sidor

fredag 26 februari 2010

Sjukförsäkingsdebatt i USA!

De senaste dagarna har det varit en stor debatt med anledning av att President Obama nu försöker få igenom sitt omdebatterade sjukförsäkringsförslag.

I debatten i Sverige framgår det mycket dåligt att ungefär 85% av USA befolkning är nöjda med sin sjukförsäkring. Det debatten handlar om är de andra 15%.

Det verkar gå en mycket tydlig ideologisk skillnad mellan republikanerna och demokraterna, men även för en del av de demokratiska ledamöterna, över statens roll och inflytande över den enskilda människan. Här finns det hos både demokraterna och republikanerna en stor rädsla över att ge staten en för stor makt över den enskilda människan. Man har en helt annan tro än vad vi i Sverige har över den enskilda människans förmåga att fatta beslut för sin egen räkning.

Det är i alla spännande att ocensurerat ta del av den amerikanska politiken och debatten i TV. Det är en mycket stor skillnad mot att ta del av den direktsända debatten i TV här på plats jämfört med den statliga tv kanalen i Sverige som ofta vinklar resultatet av debatterna på ett märkligt sätt.

Inga kommentarer: