Sidor

onsdag 14 december 2022

Det är ingen politisk fråga hur barn unga studenter eller andra väljer att organisera sitt luciatåg

 Det har uppstått en debatt efter det att ordförande i regionfullmäktige nekade ett luciatåg att uppträda i samband med regionfullmäktiges sammanträde i Bollnäs. För egen del så sitter jag inte i regionfullmäktige och vet naturligtvis inte mer än vad som har stått i media om det inträffade. 

När kommunfullmäktige i Gävle sammanträdde så uppträdde Gävles lucia med tärnor som vanligt. Det är ett fantastiskt arrangemang av Lions i Gävle som har som syfte att samla in pengar till välgörande ändamål. Det var så vackert och fint som ett luciatåg ska vara. 

Tyvärr så verkar det ha gått troll i luciafirande runt om i Sverige på olika sätt och det är numera en debatt som uppstår årligen. I år hamnade debatten i Bollnäs. 

Jag tycker att det aldrig kan vara en politisk fråga vem som är lucia. Vill eleverna i en klass välja en lucia så väljer man den personen oavsett ålder kön eller bakgrund. På samma sätt får samma elever bestämma vem som är tärna, stjärngosse eller pepparkaksgubbe i luciatåget. Av den anledningen så borde inte politikerna ha nekat luciatåget utan njutit av uppträdandet i Bollnäs. Eller ska man ha en ordning där varje person i förväg ska godkännas av politikerna? Det blir ju helt orimligt. 

Varje person har rätt att leva sitt liv som man vill och med vem man vill. Det är en moderat utgångspunkt och det finns inte något "rätt eller fel" i det. Det är bara ett konstaterande och en livshållning. 

Vi Moderater tror på den enskilda människan. Punkt.
Inga kommentarer: