Sidor

söndag 15 januari 2017

Varför skar v mp s och c i Region Gävleborg ned stödet till funktionsnedsattas fritidsverksamhet i föreningen Heros? Kommer GD att uppmärksamma det?

Det är verkligen djupt olyckligt att vänsterpartiets Alf Norberg och Socialdemokraternas Carina Blank mfl gjort en halvering av bidraget till den viktiga verksamheten för funktionsnedsatta i föreningen Heros. Vad är det med de mörkröda partierna och deras ovilja att stöda funktionsnedsatta nuförtiden? Läs protokollet från den aktuella nämnden på Region Gävleborgs hemsida.

Alf Norberg (V) har försvarat beslutet idag på twitter - förutom alla personliga påhopp han gjorde samtidigt. Det här är naturligtvis baksidan av den kraftiga nedskärning som har skett av journalister i Gävleborg. Att lokala medier inte har möjlighet att granska de beslut som fattas. Hade det funnits journalist på Gefle Dagblad Arbetarbladet Ljusnan Hudiksvalls Tidning SR P4 Gävleborg osv med uppdrag att granska Region Gävleborg hade de sannolikt med ryggmärgen reagerat över att c mp s och v hade dragit ned kraftigt på funktionsnedsatta samtidigt som man delar ut mångdubbelt bidrag till SSU mfl.

Heros är en liten och unik förening med en omfattande verksamhet för funktionsnedsatta, som omsätter cirka 2 miljoner per år. När vänsterpartiet mfl drar bort cirka 10 % av omsättningen utan förvarning - när man dessutom sökt ett högre bidrag för att kunna utveckla verksamheten - så får det stora konsekvenser. Tyvärr så har detta skett helt utan medial uppmärksamhet men vi får väl hoppas att den grupp som gör reklam för sig - GD gräv, kommer att fundera på att även granska Alf Norbergs beslut, även om det är en vänsterpartist. Tyvärr är ju det en medialogik i Gävleborg. När (usla) beslut fattas av s v och mp tillhör det trots allt den "goda" sidan enligt media.

Hur många exempel har du läst om i lokaltidningarna om svårt funktionsnedsatta som har fått sin personliga assistans indragen enligt LSS? Eftersom jag personligen vet om ett antal personer i länet så vore det ju märkligt om inte våra lokala medier lyckades hitta dem. Den kvinna i Sandviken som har haft assistans sedan det infördes  - men nu fått den indragen. Eller den unga kvinna i Gävle som efter 18 år med personlig assistans får den indragen. Listan kan göras mycket lång. Men media har inte resurser att granska det, eller så bryr man sig inte?

Jag kan notera att den debattartikel som Pia Jansson och jag har publicerat i GD och AB har fått många delningar, så regeringens nedskärning på de svagaste i samhället gm sitt agerande i LSS frågan engagerar många av tidningarnas läsare. Märkligt nog har inte GD exempelvis ställt frågan till Elin Lundgren och Raimo Pärssinen, båda riksdagsledamöter för s, om vad de anser om regeringens agerande. Står de bakom regeringens attack på funktionsnedsatta för att finansiera flyktingkrisen? Är det rimligt att ställa just de grupperna mot varandra? Hade det inte varit mer rimligt att inte höja ersättningarna i a-kassan för den som är kortvarigt arbetslös exempelvis?
1 kommentar:

Marina sa...

Lars, det är en klar signal att Alla inte är Välkomna ombord.
Deras egna ord klingar falskt: - Vi vill stå upp för de svaga i samhället.
Som en viss partiledare ska ha sagt, (V)
Hur många sköna miljoner har det inte lagts på en viss is sport