Sidor

måndag 15 april 2013

Riksdag och Departement skriver om e-röstning och vallagskommitten!

Tidningen Riksdag och Departement skriver om vallagskommittens arbete med e-röstningsfrågan.

Tidningen skriver:

Det kallas för elektronisk röstning, eller e-röstning, och har genomförts på försök i Norge och Finland. Snart kan vi få rösta elektroniskt i Sverige också.

– Om ett sådant försök slår väl ut så är det naturligt att gå vidare i valet 2022, säger Billy Gustafsson, Socialdemokraternas ledamot i vallagskommittén.

En positiv effekt av elektronisk röstning är att valdeltagandet kan gå upp.
Funktionshindrade kan få lättare att lägga sin röst och svenskar i utlandet har lättare att delta i hemlandets val.

E-röstning kan även locka många unga människor, vana vid att uträtta alla ärenden via internet
Kommittén har också analyserat möjligheten att rösta elektroniskt i själva vallokalen. Med rätt utformat vald teknik kan det bidra till att valsystemet blir mer rättssäkert och kan minimera risken för fel.

Vissa partier, som Moderaterna, är entusiastiska inför tanken på att medborgarna ska kunna rösta med hjälp av sin dator i hemmet.

– Vi är väldigt positiva till elektroniska val, och skulle gärna vilja testa detta redan 2014, säger Lars Beckman, Moderaternas representant i kommittén.

1 kommentar:

Anonym sa...

E-röstning har sämre transparens, sämre verifierbarhet av lekmän, man tvingas förlita sig på experter, och därmed börjar man erodera folkets förtroende för ett av världens bästa och mest välfungerande valsystem. Det är betydligt allvarligare än argumenten för elröstning.

Intressant nog är motståndet mot elröstning särskilt stort bland IT- och säkerhetsexperter.