Sidor

måndag 15 april 2013

Sveriges Radio Gävleborg har använt statistik som inte är officiell ännu..

Eftersom det inte går att hitta den statistik som SR P4 Gävleborg har använt på nätet om Högskolan i Gävle för nyheten i fredags så pratade jag med nyhetschefen nu på morgonen för att försöka få klarhet i hur man räknat. Lotta berättade då att man har använt statistik som ännu inte är officiell och publicerad och det kan då förklara varför inte statistiken på Universitet och Högskolerådets hemsida stämmer med Radio Gävleborgs hemsida och nyhet.Då är det bara att lyfta på hatten för Sveriges Radio till att vara nyhetsledande, som Lotta berättade att man vill vara i länet.

Jag ser fram emot att statistiken läggs ut på hemsidan så småning så att vi andra kan jämföra statistiken. I Radio Gävleborgs inslag så blandar man vilt mellan kurser program vt och ht siffror andelar och faktiska tal, och man inleder nyheten till att handla om att Gävle är populärast bland högskolor (Grattis Gävle!) till att sedan skriva i texten att man även är bättre än Uppsala universitet.

Det är då en närmast makalös uppryckning Högskolan i Gävle skulle ha gjort jämfört med tidigare år, som framgår av den officiella statistik som finns på min blogg. Den är i sin tur tagen från den statistik som de facto är publicerad från verkets hemsida men Radio Gävleborgs nyhet bygger alltså på icke publicerad statistik.

Det vore roligt om Radio Gävleborgs nyhet stämmer men närmast sensationell, om Högskolan i Gävle skulle ha fler förstahandsökande jämfört med Uppsala Universitet. P4 skriver;

"Men inför höstterminen 2012 lyckades Gävle ändå till och med slå ärevördiga Uppsala Universitet på fingrarna! Andelen som i första hand sökte till Gävle var nämligen större än motsvarande andel förstahandssökande i Uppsala.

– Det gäller både sökande till enstaka kurser, till hela utbildningsprogram och totalt sett, konstaterar Rektor Maj-Britt Johansson."





1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken statistik är det du menar inte finns? Den för förstahandssökande HT 2012 finns naturligtvis (även om du av outgrundliga skäl tittade på VT 2013).

Så jag utgår ifrån att du pratar om jämförelsen mellan olika högskolor. Det skulle underlätta ifall du vore lite tydligare.