Sidor

söndag 13 januari 2013

Min farfar berättade att beredskapen var allt annat än god!

Min farfar var en av dom alla unga svenska män som under andra världskriget låg i skogarna för att försvara Sverige om ryssen skulle komma. Farfar berättade om de vedermödor som mötte de unga soldaterna och den dåvarande socialdemokratiska statsministern som offentligt berättade att Sveriges beredskap var god talade inte sanning.

Frågan är om vad vi kan lära av historien när vi nu ska blicka framåt? Om det skriver utrikesministern och försvarsministern på DN debatt idag, och om deras artikel skriver Expressen.

Grunden för att få kallas ett land är att man har kontroll över sitt eget landområd och det har självklart Sverige men vad händer om vårt stora grannland i öster skulle få för sig att utvidga sitt land som man gjorde med de baltiska länderna? (tänk att det trots det finns kommunister i Sverige och vänsterpartister)

Ska vi då ha en egen försvarsförmåga som skapar ett motstånd eller ska vi förlita oss på att Nato hjälper oss? Om vi begär hjälp av Nato - vad är det då som säger att de ska hjälpa oss? Varför ska deras unga män och kvinnor riskera livet för Sverige och svenskar om vi inte är beredda till motsvarande insats?

Därför är det klokt som utrikesministern och försvarsministern skriver idag att söka allianser inom ramen för de nordiska länderna. Vi skulle kunna utveckla vår egen förmåga att försvara oss på ett betydligt mer framgångsrikt sätt om vi hade ett mer formellt samarbete med de nordiska länderna.

För om det olyckliga skulle inträffa att det blir ofred i vårt närområde vill jag inte att vi ska kalla in unga svenska män och kvinnor med lika dålig beredskap som det var i skogarna i Norrbotten under andra världskriget när farfar var soldat.

Tänk nu tanken att vänsterpartiet och miljöpartiet skulle ingå i en olycklig svensk regering. Vem tror på fullt allvar att vänsterpartiet och miljöpartiet skulle vilja satsa på att ha en god försvarsförmåga i Sverige? Drömmen för aktiva vänsterpartiet på den yttersta vänsterkanten har ju snarast varit att Sverige ska vara en del av sovjetunionen och fick mp bestämma skulle vi inte ha något försvar alls, eftersom de har den naiva tanken att det aldrig kommer att bli krig igen.

Så med alliansen vid regeringsmakten så finns förutsättningarna för ett försvar som förmår att stå emot en yttre fiende, och det är dessa frågor som försvarsberedningen nu tittar på för att bedöma framtida hotbilder mot Sverige.

Inga kommentarer: