Sidor

onsdag 16 januari 2013

Djupt olyckligt att organisationer överdriver barnfattigdomen i Sverige!

Uppdrag Granskning avslöjar ikväll att Rädda Barnen mfl har överdrivit hur stor barnfattigdomen är i Sverige. Det är djupt olyckligt - inte minst eftersom det finns barn som växer upp i familjer med låga inkomster och under knappa förhållanden. Genom att överdriva ett problem och förvanska statistik finns det risk för att problemet nu när den falska statistiken avslöjas kommer att tas på mindre allvar.

Det bästa botemedlet mot att minska andelen barn som växer upp under knappa förhållanden är alliansens arbetslinje. Inte minst är det viktigt att utrikesfödda som kommer till Sverige med barn snabbt får ett jobb. Jag brukar ta följande exempel; Om det kommer 400 somaliska barnfamiljer till Gävle så har inte de barn som fanns i Gävle från början blivit fattigare. De somaliska barnen som har flytt från krig och elände och kommer till en lägenhet i Valbo kommer säkert inte heller att betrakta sig som mer fattiga än de var i sitt hemland - men i Rädda Barnens statistik så har barnfattigdomen ökat i Gävle. Det är den största kritik jag tycker att man kan rikta mot deras begrepp. Tyvärr har även vänsterpartiet socialdemokraterna och miljöpartiet använt begreppet vårdslöst i debatten och vi som har stått upp för linjen att statistiken är missvisande har närmast hånats...

Kommer Radio Gävleborg nu att följa upp sina debattprogram om barnfattigdomen och ställa de partier till svars som har använt statistiken fel? Nej, förmodligen inte men med dagens uppdrag granskning i minnet - gå gärna in på SR play och lyssna på programledarnas frågor och de rödgrönas argumentation.

Inga kommentarer: