Sidor

måndag 24 september 2012

s i Gävle vill förbjuda alla vinster i företag. Dags att ändra ägardirektiven för de kommunala bolagen?

Den omtalade twittraren Elin Lundgren, s riksdagsledamot från Gävle, gjorde sig oanträffbar förra veckan för journalister men har tydligen börjat blogga igen. Det betyder alltså att de journalister som inte fick tag i henne förra veckan för att ställa frågan om hennes och Stefan Hedins avskyvärda jämförelser kan få svar på sina frågor idag?

Sakpolitiskt så är hennes inlägg mer än märkligt. Man vill alltså från s i Gävle förbjuda vinster i vissa företag. Alliansen vill förbättra verksamheter och lägger den politiska kraften på att förbättra innehållet i verksamheten istället för att lägga fokus på eventuell vinst. Men inlägger väcker många frågetecken. Om det är så fult med vinst - varför har inte s ändrat bolagsordningen för Gavlegårdarna och Gävle Energi eller andra kommunala bolag? Varför ska dessa bolag få gå med vinst?

Hur ska skolorna kunna försörjas med livsmedel och skolmjölk om företagen som levererar dessa tjänster inte får gå med vinst? Vad ska eleverna ha för läromedel när läromedelsföretagen inte får gå med vinst? Hur ska eleverna kunna klara sig utan sin dagstidning i undervisningen eftersom Gefle Dagblad och Arbetarbladet inte får gå med vinst? Listan kan göras oändlig på de absurda konsekvenser ett sådant beslut skulle få.

I själva verket så är den fråga man borde ställa sig den här: - Hur kommer det sig att fristående enheter inom vård skola omsorg kan leverera bättre kvalite än den offentliga sektorn både vad gäller medarbetartrivsel och kvalite i verksamheten och trots det gå med vinst? Hur kommer det sig att landstinget Gävleborg ligger sämst till i alla kvalitetsundersökningar och dessutom går med stora underskott?

För mig som länsinvånare är det viktiga att jag får en god tillgång till bra vård när jag är sjuk - inte om verksamheten går med vinst eller förlust. Men Elin Lundgrens drömföretag måste alltså vara SAAB personbilar som gick med stora underskott år efter år - eller landstinget Gävleborg för den delen.Men Elin kan ju fråga vad de anställda på SAAB hade föredragit. Att vara anställd i ett företag som gick med vinst eller förlust. Elin kan ju också passa på att fråga Gävleborna om de skulle vilja ha bättre sjukvård om det drevs av ett privat företag med vinst eller en dålig sjukvård som drivs av landstinget Gävleborg.

Inga kommentarer: