Sidor

måndag 24 september 2012

Hur kommer det sig att SVT och SR är så dåliga på att bedöma utländska val?

Frågan ställs idag i en krönika i SVD. Den är ytterst relevant för hur kommer det sig så ofta att ett förvånat svenskt folk vaknar upp till en helt annan kandidat än den SR och SVt har utsett i sin rapportering? Det må sedan vara valet i USA eller det franska presidentvalet eller lokalvalen i Norge osv osv.

Speglar det journalisternas önskan om resultat eller beror på en låg kompetens att ta till sig nyhetsrapportering från andra länder?

För oss som bor i länet kände vi igen rösten på en rapport från det finska presidentvalet där journalisten talade om att dotterns kompis skulle rösta på den socialdemokratiska kandidaten- om hon hade fått rösta..

Listan går att göras lång och det man kan fundera över är hur den inställningen till utländska val även påverkar nyhetsrapporteringen i främst SVT och SR när det gäller inrikespolitiken. Här behöver vi inte heller gå långt tillbaka till tiden. SR Radio Gävleborg hade en omfattande rapportering om en ersättare i en nämnd som hade skrivit en dumhet på facebook från ett borgerligt parti men den socialdemokratiska riksdagsledamoten som twittrade dumheter från förra veckans budgetdebatt har man inte ens nämnt i sina sändningar. Trots att det varit och är en riksnyhet. Vad beror detta på?

Jag har erbjudit plats här på bloggen för Leif Eriksson att förklara sin nyhetsvärdering men han har fram till nu inte velat utnyttja den här platsen. Det beklagar jag...

Inga kommentarer: