Sidor

onsdag 21 mars 2012

Det vore bättre att Högskolans rektor i Gävle lade sin energi på att förbättra Högskolan istället för att baktala Riksdagens utredningstjänst!

Riksdagens Utredningstjänst har gjort en mycket noggrann rapport om Högskolan i Gävle, där man konstaterar att i internationella och nationella rankingar så ligger Högskolan i Gävle i Sverigebotten. Jag har inte någon anledning att misstro utredningen från riksdagens utredningstjänst.

Det här är inte en nyhet för de som ska söka sina högre utbildningar eftersom de studenter som har behöriget att komma in på Universitet söker sig dit. Det är också många studenter som tar en del av sin utbildning i Gävle för att sedan avsluta den på ett universitet.

Högskolans rektor anklagar mig i Söderhamnskuriren idag för att svartmåla Högskolan genom att bedriva en offentlig och publik debatt om att länet skulle må bättre av att vi har ett universitet och att Högskolan i Gävle borde ansöka om medel för att utreda för och nackdelar med en sammanslagning.

Jag kan bara beklaga att Högskolans rektor verkar ha tappat fattningen i den här för länet så viktiga frågan. En rektor för en Högskola ska självklart uppmuntra mångfald och pluralism och en öppen och fri samhällsdebatt. I andra sammanhang brukar företrädare för den akademiska världen förespråka att åsikter ska brytas mot varandra för att föra utvecklingen framåt. Det verkar som att rektorn ser som sin uppgift att framföra socialdemokraternas uppfattning i frågan om de mindre högskolorna istället för att se till personalens och studenternas bästa.

Jag blir allvarligt bekymrad över att rektorn gör sitt rasande angrepp i Söderhamnskuriren mot mig som person och vad säger det i sin tur om arbetsklimatet på Högskolan? Finns det anledning att vara orolig för personalen på Högskolan och studenterna med en ledning som verkar ha en mycket märklig syn på just den fria debatten?

Vårt ansvar som politiker är att tänka långsiktigt och ta beslut som är till gagn för länets invånare. Självklart är det bättre för både personal och studenter att vi har ett universitet i länet istället för en högskola men eftersom jag inte vet att det skulle vara det så anser jag att ledningen för Högskolan i Gävle ska ansöka om de statliga medlen för nuvarande rektor kan inte heller utesluta att det vore bättre att vara en del av ett universitet.

Inga kommentarer: