Sidor

onsdag 31 augusti 2011

Tycker LO ordföranden i Gävle att det är ok att Byggnads sa upp en facklig medlem som klagade på arbetsmiljön på Byggnads?

Det man skulle vilja veta av LO ordföranden i Gävle är om han anser att det är ok för en arbetsgivare, Byggnads, att säga upp en anställd för att denne kontaktat facket och bett om hjälp för den usla arbetsmiljön. Arbetarbladet har egentligen bara gjort halva intervjun eftersom vi inte vår svar på den frågan. Många skulle säkert också vilja veta vad Elin Lundgren Riksdagsledamot för socialdemokraterna och vad Raimo Pärssinen också s riksdagsledamot tycker. De har varit tysta som små möss i den här frågan liksom Åsa Lindestam Riksdagsledamot för s från Söderhamn. Till och med Ulla Andersson vänsterpartiets Riksdagsledamot har också varit helt tyst. Betyder det att de anser att arbetsgivare, om de heter Byggnads, kan agera som de vill mot anställda som kontaktar facket för den usla arbetsmiljön på ett fackligt kontor?

Eller är det så enkelt att eftersom Byggnads skänker många många miljoner till socialdemokraterna, och ännu fler arbetstimmar, så är företrädare för det socialdemokratiska partiet tysta när Byggnads kränker de fackliga rättigheterna?

Jag hoppas att Arbetsmiljöverket går till botten med situationen på Byggnads i Gävle och  media kommer säkert att prata med alla de tidigare medarbetare som har slutat på Byggnads.. Det är en fråga som skulle kunna ställas till dem. Varför har ni och så många andra slutat på så förhållandevis kort tid? Frågan skulle också kunna ställas till Handels. Varför drev ni inte frågan vidare till AD eftersom ni anser att de fackliga rättigheterna har kränkts?

Som politiker är det vårt ansvar att se till att Arbetsmiljöverket kan gripa in mot arbetsgivare som missköter sig, och man förutsätter också att myndigheten även granskar ett fackförbund, även om det finns mycket nära kopplingar mellan facket och myndigheten. Jag var själv med på ett möte mellan Arbetsmiljöverket och företrädare för arbetsgivare och fackliga företrädare i Falun för ett antal år sedan när en facklig företrädare uttryckte sig ungefär såhär: När vi inte får som vi vill så ringer vi er som vanligt och så kommer ni dit. Vi får väl hoppas att verket är lika snabba nu och ser om det finns så dålig psykosocial arbetsmiljö på Byggnads som Handels hävdar.

- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar:

PEJ sa...

För din information: AD är inte en möjlighet då avtalet med AFO ger annorlunda förhandlingsordning - slutgiltigt kan ärenden avgöras av sk skiljenämnd.