Sidor

tisdag 16 augusti 2011

Mer rättsäker bedömning av arbetsförmågan..

Svenska Dagbladet Brännpunkt skriver socialförsäkringsministern om den rapport som regeringen får idag från Försäkringskassan där nu arbetet med att bedöma arbetsförmågan ska förbättras.

Det är också en erfarenhet som jag har fått efter kontakter med personer som var med i det s.k påskuppropet. Det är där det kan finnas brister idag. När man ställer den enkla, men mycket svåra fråga, har du fått din arbetsförmöga prövad så att du kan visa att du inte kan arbeta - eller för den rätt stora grupp som vill visa motsatsen - att man kan arbeta så visar det sig att man inte har fått någon adekvat bedömning.

Därför är det viktigt att man inför ett lika system över hela Sverige och mellan AF och Försäkringskassan så att alla myndigheter göra samma bedömning över hela Sverige. Det finns även idag stora regionala skillnader visade en rapport från förra veckan där en kvinna i Småland kan arbeta medan en kvinna i Västerbottens inland med motsvarande sjukdom bedöms som förtidspensionär... Det är inte acceptabelt och sjukförsäkringen får inte användas som ett arbetsmarknadspolitiskt verktyg. Den som är så sjuk att den inte kan arbeta ska självfallet vara sjukskriven eller ha förtidspension men lika självklart är att den som kan arbeta ska få möjlighet att göra det.

Alla människor har något som man kan bidra med och det är faktiskt samhällets skyldighet att ge alla människor en plats på arbetsmarknaden!



3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en diagnos från neuropsokolog om att jag inte klarar ett arbete mer än 50% men jag har sökt sjukbidrag på 50% men de ska ha ut mig i heltid.Jag har gått så här i 10 år nu och orkar inte mer arbetsprövningar.Undrar hur det blir framöver om de lämnar mig ifred så jag får ett jobb på halvtid eller om de ska pressa sönder mig?

Orven sa...

När det gäller Försäkringskassan så är det en ren kriminell organisation. Mitt uttalande bygger på fakta och dokument.
Personal som skickar falsk information och lögner talar för att någon form av poäng & bonussystem föreligger. Eller är alla efterblivna som anställs på skattebetalarens bekostnad?

När det gäller att förbättra rättssäkerheten, så är det bara ett spel för gallerierna och inget annat.

Förvaltningsrätter är ruttna och denna statliga Domstol accepterar enbart det Försäkringskassan skickar in och då allt samt oavsett vilka brott mot rådande lagar FK utför så finner statens Domstolar inget fel.
Kammarrätten ser inget fel i att Förvaltningsrätt undanhåller handlingar från den enskilde eller att rådman far med osanning vid förhandling vid skyddandet av Försäkringskassans läkare.

Om man ska se till rättssäkerheten så ska alla statliga Domstolar stängas då det är dessa som legaliserar kriminaliteten samt företräder våra politiker.

Tänkvärt för dig som läser, är att dom verkliga bovarna är dom som sitter i Riksdagen och bevakar sina egna intressen.

JonasE sa...

Oavsett vad du tycker om ett "arbetsmarknads politiskt verktig" så är frågan är det "kvinnan" i Västerbotten eller den i Småland som fått fel arbetsförmågebedömning??......varför är du så säker på att det är hon I västerbotten som fått fel artbetsförmågebedömning??.

Felet ligger i Alliansens allt för teoretiska arbetsfömågebedömning, då sjuka bedömns mot en icke existerande arbetsmarknad!!.
Det är nog snarare så att "hon" i småland bedöms mot en vidare teoretisk arbetsmarknad än "hon" i Västerbotten !!.

Vore inte en arbetsförmågbedömning mot det faktiska arbetsmarknaden gälla??.....men vänta nu!!......den är ju det Opposionen röstade igenom med "normalt förekommande arbete".

Detta nya från FK och Alliansens är i vanlig ordning luddigt och svårtöverskådat, opch man kan undra om det är en tanke bakom detta ??.....skall låta bra bara !!.