Sidor

fredag 29 juli 2011

Statsminister Fredrik Reinfeldt skriver på SVD Brännpunkt idag om händelserna i Norge.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skriver på SVD Brännpunkt idag om sin syn på händelserna i Norge. Det var en mycket handlingskraftig regering som var i beredskap mycket kort tid efter anfallet i Norge vilket har redogjorts utförligt i media.

Statsministern avslutar sin artikel på det här sättet:

Vi har ännu inte alla svar. Det finns dock ett tydligt och viktigt svar vi tillsammans ska ge. Det är att vi inte ger efter för hotet och våldet.

Vi måste i de svåraste av prövningar visa på den styrka som finns i ett öppet och fritt samhälle. Svaret på hot mot vår frihet och demokrati måste vara mer frihet och demokrati. Vi kan var och en stå upp för det vi vill att vårt land och vår del av världen ska kännetecknas av.

Sverige och de nordiska grannländerna är några av världens mest öppna och fria länder. Det vi har har vuxit fram under mycket lång tid och är något vi ska vara stolta över. Vår öppenhet och frihet ger utrymme för människor. Det skapar växtkraft, tillit och grogrund för utveckling. Allt detta är något vi måste försvara.

Vi ska samtidigt vara medvetna om att våra öppna samhällen gör oss sårbara. Den som vill kan utnyttja det öppna samhället för att sprida hat eller död. Ett starkt rättsväsende med resurser och verktyg att skydda oss från brottslighet, våld eller terror behövs i ett öppet och fritt samhälle. Det kommer samtidigt aldrig vara ett tillräckligt svar.

Det är som människor och medmänniskor vi kan visa på kraften i vår frihet och öppenhet.

1 kommentar:

Anonym sa...

"handelingskraftig".... vart då?? När då???
Man har ju knappt sett till Reinfeldt i media - vart är han?? Vad gör han???