Sidor

fredag 8 juli 2011

Kommer Gävleborna att få gratis entre till Furuviksparken som återbetalning för de 6.5 miljoner som är skänkt till dem?

Gävle kommunfullmäktige tog ett märkligt beslut genom att avskriva ett lån på 6.5 miljoner kronor till Furuviksparken trots att parken  borde ha betalt de pengarna enligt det avtal som fanns, enligt Gävle kommuns revisor. Det här beslutet har jag tillsammans med två andra KF ledamöter överklagat till Förvaltningsrätten i Falun. Det kan innebära två saker. Att vi vinner - och rätten konstaterar att en kommun inte får avskriva ett lån till ett privat företag eller att Gävle kommun vinner, och då öppnar det oananade möjligheter för kommunerna i Sverige att starta lokala kommunakuter. I det fallet så måste man överväga att förtydliga lagstiftningen så att inte kommunpolitiker kan skänka bort kommunpengar.

En stor komplikation i det här ärendet är att Carina Blank (s) i egenskap av kommunalråd och den ledande tjänstekvinnan i kommunen rest med Furuviksparkens ledning under trivsamma former. Kan det ha påverkat affärsmässigheten i kommunens beslut? Det finns en naiv föreställning om att korruption inte förekommer i Sverige men var drar man gränsen? Jag påstår inte på något sätt att någon utanför Furuviksparkens ledning fått ta del av de 6.5 miljonerna men det kan vara en vänskapskorruption som fått stora konsekvenser för Gävleborna. I Göteborg förekommer en omfattande korruptionshärva och där har också ett parti styrt under lång tid vilket skapar märkliga beslutsvägar.

Det vore lämpligt att de nya ägarna till Furuviksparken bjuder Gävleborna på ett par veckors entre som en goodwill åtgärd.

1 kommentar:

Anonym sa...

trodde du GILLADE BIDRAG till privata företag ???????