Sidor

fredag 8 april 2011

Menar verkligen den statliga radiochefen i Dalarna att journalister anställda på tidningar mfl är sämre journalister än statliga dito?

I Dalarna har jag och Carl-Oskar Bohlin publicerat en debattartikel i Dalarnas tidningar och fått svar av den statliga mediachefen i samma tidning och det är en sak som jag verkligen inte förstår. Den statliga mediachefen för P4 skriver:

"Public service är inte bara fri från politisk styrning, vi är genom att vi finansieras av publikens radioavgifter, inte av reklamintäkter och att vi inte ska leverera vinst till våra ägare, också fria från kommersiella och ideologiska krafter. I dessa avseenden, menar jag att det är public service som är det fria mediet."

Betyder det alltså att en journalist eller en nyhetschef som är anställd på Gefle Dagblad DN SVD TV 4 Arbetarbladet Dalademokraten Hudiksvalls Tidning Expressen Aftonbladet eller Falukuriren skulle ta andra hänsyn än publicistiska när man ska skriva om eller värdera en nyhet? Det är en mycket grov och allvarlig anklagelse som den statliga mediachefen framför om sina kollegor. Det skulle alltså vara finare att arbeta som journalist på ett statligt media? Själv är jag övertygad om att en nyhetschef eller journalist inte tar andra hänsyn än publicistiska oavsett vem som är uppdragsgivare.

Hans inlägg kommer att kräva ett svar i den riktningen. Tidigare i veckan skickade jag och Carl-Oskar ett brev till de fria kommersiella radiostationerna och fick svar direkt att vi var välkommen på besök men de två P4 cheferna som har fått samma brev har inte bemödat sig att svara oss på vår inbjudan att besöka dem. Det kanske är så enkelt att de tycker att vi har fel åsikter och inte vill träffa oss? Så mycket för det fria ordet och debatt i såfall. Vill inte de statliga mediacheferna ha en öppen och fri debatt i Sverige?

Inga kommentarer: