Sidor

lördag 9 oktober 2010

Staffan Dopping skriver om SVT och SR policy om släktskap på Second Opinion. Hubinette stängs av men inte Bodströms syster som varit i samma situation. Hur gör media med ledande journalister i länet?

Staffan Dopping skriver som SVT och SR policy angående sin bortkoppling av Karin Hubinette som programledare. Som Dopping konstaterar så har det tydligen aldrig varit ett problem med Tomas Bodströms syster som varit i samma position.

Dopping skriver:

Att Karin Hübinette nu omedelbart slutar att leda såväl Aktuellt som Agenda och får lämna programledaruppdraget är ren symbolik, eftersom det inte handlar om verklig misstro mot hennes förmåga att agera professionellt. Men public serviceföretagen har länge föredragit mekaniska regler kring jäv och släktskap för att försvara "förtroendet utåt".Eftersom Karin Hübinette är programledare tillhör hon den lilla grupp i public service-företagen som inte får ha nära släktingar på mäktiga poster i samhället. I diskussionen efter SVT-ledningens snabba bortplockande av Karin Hübinette undrar en del över fallet Cecilia Bodström, sedan många år chef på Sveriges Radio på olika nivåer - alla med koppling till nyhets- och samhällsprogram. Hon är numera kanalansvarig på P1 och, som bekant, syster till förre justitieministern Thomas Bodström. Varför har hon fått vara kvar? Min gissning är att hon sällan hörs i radion, eftersom hon inte är programledare utan har haft formellt höga poster på radion. Alltså var det inte ett så stort problem för "förtroendet utåt".

-----

Klicka på rubriken för hela artikeln. Frågan är hur statliga media hanterar journalister som har nära relationer med ledande s-politiker. Kan man arbeta på en liten redaktion där man dagligen utbyter ideer till uppslag för nyheter och vara nära anhörig till en av länets absoluta topp-politiker?

Inga kommentarer: