Sidor

onsdag 13 oktober 2010

Politisk journalistik på redaktionen på AB? Bra budget för Gävleborg!!

Igår var Beatrice Ask och presenterade budgeten för 2011. Det är en mycket bra budget för Gävleborg där många miljoner tillskjuts kommunerna för att hålla en hög standard på välfärden. Det blir nästan patetiskt när kommunalrådet i Gävle säger att över 20 miljoner extra inte är välkommet, men det är klart att det är lite pengar för ett kommunalråd som säger upp lärare samtidigt som man bygger stentorg för 100 miljoner.

I Arbetarbladet blev det en nyhet att företaget som ministern presenterade budgeten på inte har kollektivavtal. Det var en nyhet även för mig, men det beror på att den arbetsgivarorganisation som företaget är med i, inte automatiskt ansluter företagen till kollektivavtal.Jag fick reda på det genom att prata med Almega idag och det hade också AB reportern kunnat göra. Det har ofta med pensionslösningen att göra,som kan vara väsentligt bättre och mer flexibel för medarbetaren med andra lösningar än det som finns i kollektivavtalet. Det hade varit mycket relevant om AB hade upplyst läsaren om det, eller är det politisk journalistik man ägnar sig åt?

I det företag som jag äger har vi kollektivavtal men det är inte kriminellt eller ens konstigt att företag inte har kollektivavtal. Det är värt att påpekas efter att ha läst artikeln i AB. Det är en sak mellan företaget och företagens medarbetare vad man tycker är bäst i det enskilda företaget. Jag tror att vi kommer att få se många krav på moderna och funktionella kollektivavtal för att medlemmarna i facket ska vilja ha kollektivavtal på den egna arbetsplatsen eller ens vilja vara med i facket.

Inga kommentarer: