Sidor

lördag 9 oktober 2010

Kommunal vårdskandal i Gävle! Ett tecken på bristande politiskt ledarskap och dålig styrning?

I veckan har det avslöjats att Gävle kommun att en boende i ett kommunalt boende under lång tid bundits fast under nätterna för att förhindra ett självskadande beteende, troligen med hjälp av ett bälte.Detta trots att det aldrig funnits något lagligt stöd för att använda sig av så kallad ”fixering” mer än som en akut begränsningsåtgärd. Klicka på rubriken för artikeln i GD.

Hur ett samhälle tar hand om sina allra svagaste är ett mått och tecken på politiskt ledarskap. I Socialistiska länder så har man alltid försökt att gömma undan funktionshindrade och på olika sätt hållit dem utanför samhällets gemenskap. I Gävle kommun som styrts av s sedan rösträtten infördes kan man se ett liknande beteende. När man bygger om offentliga rum så tar man inte hänsyn till hur funktionsnedsatta ska kunna använda sina rullstolar över gator och vägar. Det gäller både ombyggnaden av Nygatan och Stortorget men även vid Centralen i Gävle. Det kan gälla vilka utbildningar som erbjuds den som är funktionsnedsatt i skolan, och hur man ger rätt eller rättare sagt inte rätt, till personliga assistenter i skolan i Gävle. Det kan handla om vilken rätt till hjälpmedel man ger funktionsnedsatta, och svårt sjuka. Vi har kunnat se i tidningarna hur Tekniska kontoret i Gävle agerat mot funktionshindrade.

Det skulle vara mycket bra för Gävle om vi fick ett nytt politiskt ledarskap i Gävle, och ansvaret vilar tungt på miljöpartiet som nu vill ge fortsatt förtroende till v och s trots att de rasat i väljarnas förtroende i Gävle.

Inga kommentarer: