Sidor

onsdag 11 augusti 2010

Spelar SVT Rapport med i en politisk kampanj?

I Gävle sitter det redan uppsatt affischer med budskapet om minkar från djurrättsalliansen, mindre än ett dygn efter att SVT Rapport "avslöjat" minkfarmar.
Det är snabbt agerat och de tre röda partierna har redan haft presskonferenser och gjort utspel i frågan. Det är allstså en riggad kampanj i syfte att försöka påverka väljarna på samma sätt som när miljöpartiet använde sälar i en uppmärksammad valrörelse, och den här gången är det alltså minkar som ska utnyttjas i politiska syften. Det är synd att att den statliga tv kanalen spelar med och snart kommer säkert den statliga radiokanalen i länet att upprört ta upp samma ämne, om man inte redan har gjort det.

SVD ledare tar upp samma ämne idag;

"Så händer det igen. Vegangruppen Djurrättsalliansen presenterar medialt eggande bilder och videoupptagningar med djur som ser ut att fara illa, och påstår med full styrka på megafonen att djuren vanvårdas. Flera medier, den här gången i första hand Rapport, hänger okritiskt på.

Man borde ha kunnat förvänta sig litet mer kyla och eftertanke i rapporteringen om dåliga förhållanden på 15 av 75 svenska minkfarmer med tanke på hur förra årets avslöjande om vanvård på närmare etthundra grisfarmer slutade. Med ett enda åtal, av 92 polisanmälningar från Djurrättsalliansen. Nästan alla andra utredningar har lagts ned.

Det visade sig dessutom att Uppdrag Granskning hade tackat nej till att publicera Djurrättsalliansens material (som Ekot istället använde) eftersom redaktionen inte tyckte att uppgifterna nådde upp till dess kvalitetskrav (SvD 2/12 2009).

Då var inbrotten och filmandet på grisfarmer ett led i Djurrättsalliansens kampanj för att avskaffa köttkonsumtionen, inte för att primärt förbättra djurvården. Nu handlar det om att stoppa pälsdjursindustrin helt.

Till TT sade Lina Flyrén, gruppens talesperson, igår att aktivisterna inte vill polisanmäla några minkfarmer eller vittna i eventuella åtal, eftersom alla minkfarmer i deras ögon per definition bryter mot djurskyddslagen. För Djurrättsalliansen är detta inte en juridisk fråga. Det är en politisk fråga.

Aktionen ligger perfekt i tiden, precis som det var med grisavslöjandet, som publicerades exakt en månad före julafton. Just nu pågår en statlig utredning av djurskyddslagen som ska vara klar i höst, och som åtminstone i teorin skulle kunna leda fram till ett totalförbud mot pälsdjursuppfödning.

Jordbruksministern har sagt att han inte driver frågan men det politiska trycket hålls uppe av bland andra Lars Ohly (Aftonbladet 10/8). ”Dags att stänga pälsfarmerna” hojtade även tre rödgröna riksdagsledamöter på SvD Brännpunkt igår.

Om djur skadas är det naturligtvis ingenting som vi ska ta lätt på. Det civiliserade samhället skyddar sina djur. Men svensk djurskyddslag är redan världens hårdaste. Den ska inte vägledas av ytterlighetsgruppers djurpolitiska agendor. Och det bör faktiskt inte medier heller låta sig göra."

Inga kommentarer: