Sidor

tisdag 10 augusti 2010

Ett bättre företagsklimat nödvändigt för att skapa fler jobb i Gävle och Gävleborg.

Jag har haft förmånen att träffa många av länets jobbskapare, företagarna, under mina 8 år som regionchef på Svenskt Näringsliv i länet. Det som man slås av är den kreativitet och skicklighet som finns hos många av företagarna, eller överlevnadskonstnärer i många fall. Man bidrar till samhällsbygget genom att skapa jobb åt andra.

Tänk då tanken att politken dagligen skulle uppskatta det företagarna gör, och skicka tydliga politiska signaler om att det är viktigt att fler av länets invånare får jobb i växande och välmående företag. När man bygger om ett torg så har man en dialog med företagarna runt stortorget, när en företagare vill expandera så flyttar man enkelt ett cykelställ osv.

När en företagare vill etablera ett företag i Gävle och skapa 50 jobb i snabbmatsnäringen så anvisar man snabbt och enkelt mark. När ett bilföretag vill etablera en generalagent i Gävle så är man på tå. Osv, osv.

Om man inte gör det så går det som i Gävle. I en krönika av Ulf Ivar Nilsson i Arbetarbladet så beskrivs Gävle som staden som försvann. På 50 år har företag efter företag lämnat Gävle, och snart stänger även Ericsson sina dörrar.

Det är dags för ett politiskt styre i Gävle som tar företagsamheten och jobbskapandet på allvar. Inte för näringslivets skull, för de klarar sig alltid, utan för alla arbetslösa som faktiskt då kan få ett jobb.

Inga kommentarer: