Sidor

fredag 30 juli 2010

Fartkameror är en del av ett övervakningssamhälle. Det vore bättre med synliga poliser efter vägarna!

DN och GD skriver om att fartkameror har blivit en kassako för staten. Det är inte rimligt att fartkamerorna ska vara en intäktskälla på det sättet. Jag tycker att vi har en för liten diskussion i Sverige om vilket samhälle vi vill leva i, och hur övervakade vi vill vara.

Lägger man samman all övervakning som staten kan göra av mig som medborgare så borde man enligt min mening börja backa bandet.Med fartkameror, trängselskatter mm så kan "storebror" se mig och följa mig dygnet runt. Lägg därtill att det går att spåra mobilen på ett enkelt sätt så är vi nästan framme vid ett chips som kan opereras in i varje svensk vid födseln.

De tre röda partierna vill ha en kilometerskatt med någon form av regional anpassning, vilket innebär att varje lastbil skulle utrustas med en spårning, så att varje liten paus en lastbilschaufför tar, skulle spåras av staten.

För mig vore det bättre att vi hade synliga och visuella poliser efter vägarna, istället för digitala skåp som övervakar medborgarna.

4 kommentarer:

Picus.V sa...

Och så har det moderata minnet slagit till igen...
Eller snarare den totala bristen på minne. Men jag ska påminna dig Lars. FRA-lagen. När vi pratar om övervakningssamhälle, typ.

Vilka var det som drev igenom den trots massiva protester?
Om du kommer in i riksdagen och oroar dig för övervakning så kan du driva frågan att riva upp FRA-lagen.

När det gäller fartkamerorna ska du få ett tips. Håll hastigheten...
Gör du det så behöver du inte oroa dig för övervakning från dessa.

Lars Beckman sa...

Man kan alltid resonera så, att den som inte har något att dölja, kan bli övervakad. Jag delar inte den uppfattningen utan anser att samhället är till för individen, och inte tvärtom.

Anonym sa...

Fast fartkamerorna går ju bara igång när någon bryter mot lagstiftningen...

Picus.V sa...

Nu läser du mig som fan läser bibeln...

Min kommentar om fartkamerorna var lite ironiskt menad vilket tydligen inte gick fram.
Men det är en jävla skillnad på fartkameror efter vägarna som står där i preventivt syfte och FRA-lagar, övervakningskameror i butiker och på allmänna platser.

Var det inte justitieminister Beatrice Ask som kom med något förslag att det skulle bli lättare att få tillstånd för kameraövervakning?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ask-oppnar-for-fler-kameror-1.1125670

Där har du en sak till att ta tag i ...