Sidor

söndag 20 juni 2010

Gävle och Gävleborg - en bra region full med möjligheter med ett nytt politiskt ledarskap!

Gävle är en stad med en mycket fin tradition av företagsamhet. Så var det fram till mitten av 50-talet enligt en bok av författaren Ulf Ivar Nilsson. Han har i en krönika i Arbetarbladet beskrivit den sjudande företagsamhet som fanns i vår region men sedan försvann företag efter företag och nu är Gävle en stad med en mycket hög arbetslöshet, inte minst ungdomsarbetslösheten är besvärande hög.

Det positiva i det är att utvecklingspotentialen är mycket stor. Med ett nytt tydligt ledarskap i Gävle kommun så kommer det att gå att vända utvecklingen. Det kommer inte att gå av sig själv utan det krävs en förändring av politiken. Det kommer inte att gå fort, men det blir en av alliansens viktigaste uppgifter, att vända den negativa utvecklingen i residensstaden.

3 kommentarer:

PEJ sa...

Gävle är tyvärr inte ensam om den utvecklingen (avvecklingen) sen 50-talet. Se på en stad som Norrköping som drabbats mycket värre än Gävle. Så det är inget unikt för Gävleborg.

Men det händer redan mycket - de flesta är överens om att den värsta lågkonjunktur är över och det börjar så smått vända uppåt igen. Det märker jag på betydligt mindre uppsägningar nu än för ett halvår sen.

IKEA vill bygga ut i Valbo.
Mackmyra ska bygga ut.
Kolla på antalet tomma afärslokaler i city - de har nästan minskat till 0.

Du målar upp en oriktig bild av verkligheten.

Lars Beckman sa...

Nej, jag delar Ulf Ivar Nilssons berättelse. Gävle var från början av 1900 talet tills mitten av detsamma en av Sveriges ledande städer. Vi låg på topp 5 i befolkningsstatistiken. Idag ligger vi på en medioker 17:e plats, men det positiva är att utvecklingen går att vända med fler växande och välmående företag, och ett rikt och sjudande föreningsliv, inte minst inom idrotten. Det enda man med säkerhet kan säga är att genom att fortsätta att göra med av samma sak så kommer man att få mer av samma resultat.

Lars Beckman sa...

Här är länken till krönika i ARBETARBLADET.

http://arbetarbladet.se/merlasning/ulfivarshistoria/1.1868082-storstaden-som-forsvann