Sidor

måndag 31 maj 2010

Hur tänker en fackpamp?

Gefle Dagblad skriver följande i helgen;

-----
Arbetare på Korsnäs som inte är med i facket har fått full lön av arbetsgivaren för tiden när deras organiserade arbetskamrater var uttagna i strejk. Nu vill Pappers pröva om det kränker föreningsrätten.– Det är ett sätt att motarbeta den fackliga organiseringen, säger Jan-Henrik Sandberg, förbundsordförande i Pappers. Om fackets tolkning vinner blir det förbjudet att betala lön till oorganiserade arbetare under en strejk, om de anställda är arbetsbefriade. Om de arbetar under strejken klassas de å andra sidan som strejkbrytare av facket. Jan-Henrik Sandberg tycker att de oorganiserade gjort sitt val genom att inte vara med i facket. De slipper betala fackavgift men får ändå del av de förmåner som facket förhandlar fram.– De får stå sitt kast och vara utan inkomst.– Det bästa vore naturligtvis om de helt enkelt gick med i facket. säger Jan-Henrik Sandberg.
-----

Enligt FN´s mänskliga rättigheter så har man föreningsfrihet, dvs man har rätt att stå utanför en förening. Det betyder rimligtvis att om man väljer att inte vara med i facket, exempelvis för att man tycker att facket är en politisk rörelse, och sedan blir man som individ drabbad av att facket strejkar, så ska man inte få lön utan få skylla sig själv? Så säger bara den fackpamp som helt har tappat kontakten med verkligheten. Det måste rimligen finnas bättre sätt att värva medlemmar på än att hota med att du inte får ersättning för strejker om du inte är med i facket.

2 kommentarer:

PEJ sa...

"så ska man inte få lön utan få skylla sig själv? Så säger bara den fackpamp som helt har tappat kontakten med verkligheten."

Hur var det nu med arbetslinjen ?? De som inte arbetar ska inte ha inkomst....... var det inte så ??
Eller gäller det bara arbetslösa och sjukskrivna ???

Moderat logik går helt enkelt INTE ihop.

Lars Beckman sa...

Enligt FN´s mänskliga rättigheter har man rätt att stå utanför en förening och då är det enligt min mening självklart att företagen måste få betala lön till den som inte får en konfliktersätting via facket.