Dagens Industri skriver om en uppföljning Försäkringskassan gjort av dem som berördes av förändringen av sjukförsäkringen. DI skriver;
"Av det drygt 14.000 personer som utförsäkrades vid årsskiftet så har mer än hälften börjat jobba. Det visar en uppföljning som Försäkringskassan gjort.Av de 753 som tillfrågades i undersökningen uppgav sex av tio som hade haft den förlängda sjukpenningen att de fick sin huvudsakliga inkomst från en lön. Sex procent hade eget företag. För de med förlängd sjukpenning hade 45 lön och 5 procent eget företag."
Det betyder alltså att ett nyhetsperspektiv skulle kunna vara; 60 % av dem som var långtidssjukskrivna nu äntligen har fått ett jobb och en lön. När kommer den statliga radion som hade många inslag före jul att rapportera om detta och vad säger de politiska partierna som förutspådde att alla sjukskrivna skulle drabbas oerhört hårt av förändringarna? När tänker media ställa dem mot väggen för att det inte blev som de trodde?
Det har varit en betydligt större tragedi att den som kunnat inte har fått arbeta trots att de uppenbarligen har velat och kunnat det. Därmed inte sagt att det inte kan finnas enskilda människor som har hamnat i kläm mellan två system som förändras och där måste man göra allt som kan göras för att det inte ska hända.
Jag tog del av en undersökning som Försäkringskassan Gävleborg gjorde för ett antal år sedan och då bedömde man här i länet att det fanns arbetsförmåga kvar hos ungefär 95% av dem som då var sjukskriven eller förtidspensionär. Självklart inte på sina gamla jobb eller på heltid utan i ett tempo och i en miljö som man klarar av.
Det handlar alltså om att det måste finnas ett företagsklimat som är bra och många olika arbetsgivare som kan anställa personer. I vårt län är det särskilt viktigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar