Sidor

söndag 18 april 2010

När ska pappersfacket ta sitt ansvar och värna jobben i en hård konkurrensutsatt bransch?

Enligt GD och AB så pågår det inte några samtal mellan parterna i konflikten. Sverige och världen har gått igenom den värsta lågkonjunkturen någonsin och pappersbruks läggs ned runt om i världen, och för inte så länge sedan i Norrsundet, och Pappers tar ut sina medlemmar i strejk för att få dubbelt så mycket i löneökning som övriga industriförbund. Det är faktiskt väldigt svårt att förstå varför facket sätter sina medlemmars arbetstillfällen på spel. Samma medlemmar som har fått cirka 1700 kronor NETTO varje månad tack vare alliansregeringen, och en nettosumma som pappers vill ta bort genom att man stödjer det socialistiska alternativet i svensk politik. Man tar alltså ut sina medlemmar i strejk för att få några hundralappar mer brutto men man vill samtidigt minska medlemmars lön med 1700 kronor netto.

Man måste förmodligen vara socialdemokratisk fackföreningsledare för att förstå den logiken..

11 kommentarer:

PEJ sa...

dina 1700,- kr har ju ätits upp av höjda egenavgifter på 2100,- kr så det är väl inte så konstigt att de kräver rimliga löneökningar.

Stora frågan är varför ska en svensk regering lägga sig i det ????

Har under 120 år aldrig hänt tidigare !!!!

Ann-Charlotte Nyman sa...

Jag håller med dig Lars. Det är obegripligt.
/Ann-Charlotte

Lars Beckman sa...

Svar till PEJ; Nu har du räknat fel! Du får räkna om igen. En vanlig löntagare har fått en hel månadslön netto efter skatt de senaste 4 åren och det borde ni som är engagerad i facket vara tacksamma för, liksom jag själv är. Det gynnar konsumtionen och skapar jobb, inte minst i handeln. De socialistiska partierna vill dra in mellan 20 och 50 miljarder i köpkraft från svenska folket i form av skattehöjningar och det skulle kunna bryta hela den känsliga uppgång vi är inne i.

PEJ sa...

Beckman. En vanlig löntagere har fått ca 1700,-, men du måste räkna plus OCH minus. Högre a-kassa, slopad avdragsrätt för fack/AK avgift, sänkt sjukpenning, sänkt a-kassa, höjd trafikförsäkring osv osv - då blir det MINUS 400,- på dina 1700,-

Men för DIG som höginkomsttagare - då ser lite annorlunda ut. Din kompis, Reinfeldt t.ex. har fått en NETTOvinst på 200.000,- kr om året i sina skattesänkningar och jag kan tänka mig att du inte ligger långt efter där.....

Lars Beckman sa...

http://www.jobbskatteavdrag.se/ kan man själv räkna ut hur mycket man har vunnit på jobbskatteavdraget. Som tur är kan var och nu för tiden googla och själv räkna ut vad man vunnit tack vare regeringens politik.

Det är förmodligen på grund av fackens anställda socialdemokrater som folk nu flyr från facken. Varför vara medlem i en förening som så aktivt motarbetar medlemmars bästa?

Svarre sa...

Precis som du säger "för att få några hundralappar". Det är väl inget att bråka om, ge oss det så blir vi tyst! Fast det är klart, då kanske ni måste minska på aktieutdelningen. Men du som politiker borde rimligtvis hålla dig utanför det här anser jag...

Anonym sa...

Varför kan ni moderater inte det minsta om nationalekonomi? Ur ett ekonomiskt perspektiv är det egalt om konsumtionen sker genom privata beslut eller kollektiva, lika många eller få arbetstillfällen skapas. Däremot spelar det stor roll för rättvisan om besluten tas politiskt eller individuellt.

Lars Beckman sa...

Min poäng är att samma fackföreningsledare som säger att det inte har något värde/betydelse att en medlem/anställd har fått 1700 kronor i skattesänkning, och som stödjer ett politiskt alternativ som vill ta bort dom 1700 kronorna, nu får sina medlemmar att strejka,trots att det riskerar deras arbeten. Jag vet inte om Sandberg vet om att hans medlemmar i Norrsundet tappade jobben när Stora lade ner sin enhet i där, annars kanske någon skulle tala om det för honom?

Jag tycker att lönebildningen är en sak mellan ansvarsfulla parter och industriavtalet har gjort nytta för oss som anställda, med höjda reallöner, och det har bidragit till att svenska företag klarat konkurrenskraften bättre än om industriavtalet inte hade funnits. Nu sätter Pappers hela avtalet i fara genom sitt kortsiktiga agerande för att profilera en ny fackföreningsledare.

Svarre sa...

Du pratar om höjda reallöner, javisst, men det gäller bara dom tidigare avtalen. Nu är vi erbjuden en reallönesänkning!

Sen så är det väl bara vi som strejkar nu som förlorar på strejken för tillfället eftersom ni i SN har lovat att gå in och kompensera för brukens förluster. Dessutom ljuger Skogsindustrin och ni på SN om förlusterna. Ni säger i media att förlusten för bolagen är 50 milj. per dag nu, och ytterligare 50 milj. när dom andra bruken går i strejk. Det blir om inte jag har räknat rätt 100 milj. Eller hur?

Men om man lyssnar på din/SN:s vice Vd så kostar den nuvarande strejken 30 milj. Och går dom sex övriga bruken ut kostar det ytterligare 25 milj. Det borde sammanlagt bli 55 milj. Eller hur?
För mig är en skillnad 45 milj. väldigt stor!

Hur vore det att hålla sig till sanningen?

Och har du räknat på vad varje bruk förlorar på strejken kontra vad det hade kostat att få till ett vettigt avtal?
Det har jag, och där är bruken dom stora förlorarna!
Nej nu hade jag fel...
Utan kompensation hade dom varit dom stora förlorarna!

Lars Beckman sa...

Jag hoppas verkligen att Pappers tänker på sina egna medlemmar och vad som är bäst för dom. Jag lider med de som förlorade sina jobb i Norrsundet för att företaget inte kunde bedriva sin verksamhet i Sverige och nu sätter man även jobben i pant på Korsnäs. Dessutom har man brutit den solidaritet med industriavtalet som har gett reallöneökningar de senaste 10 åren i Sverige istället för luft i lönekuverten.

Det är ett högt pris som Pappers medlemmar riskerar att få betala.

Svarre sa...

Ja nog är du en tvättäkta politiker. Du kan prata en massa utan kommentera den fakta som jag kom med...

Vi förtjänar en reallöneökning även nu.
Hade bolagen visat ansvar dom två-tre senaste åren med en lägre aktieutdelning, då hade även jag accepterat en reallönesänkning.

Så att gå ut i media och beklaga sig över att vi i pappers är giriga och inte tar nåt ansvar för dom stackars bolagen som äntligen är på väg ur lågkonjukturen är inget annat än en rejäl tändvätska som retar gallfeber på mig och mina kamrater.