Sidor

torsdag 22 april 2010

Hur tar Sverige och Gävleborg vara på sina unga?

Släpp in framtiden har en nyhet (klicka på rubriken) om hur Sverige tar tillvara på sina ungdomar i ett nytt ungdomsindex. Det kommer även att redovisas på länsnivå och jag befarar att Gävleborg även i ett ungdomsindex hamnar mycket mycket lågt.

3 kommentarer:

PEJ sa...

det finns bara två botmedel mot ungdomsarbetslöshet.

1. Kunna fullgöra sig en gymnasiell utbildning.

2. Praktik och sommarjobb som en inkörningsport till arbetsmarknaden.

Vad gör regeringen ????

Lars Beckman sa...

1. Jag håller med dig + att vi måste ha en god grundskola som en förutsättning för att våra ungdomar ska kunna göra det. Tyvärr rankas Gävle som en av de sämsta kommunerna i Sverige av lärarfacken när det gäller utbildning.

2. Sommarjobb är mycket viktigt och här har parterna en viktig funktion i att hitta kollektivavtalslösningar om hjälper in unga på arbetsmarknaden. Vi måste ha fler kollektivavtal med lärlingsmöjligheter. Det är enligt min mening en möjlighet för fack och arbetsgivare och borde ske utan politisk inblandning. För en del grupper som verkligen behöver mycket hjälp så måste insatserna förstärkas än mer, och det är funktionshindrade och de som är nya i Sverige men även här kan parterna göra mycket tillsammans och hjälper inte det så är det utmärkta åtgärder som Regeringen har genomfört med kraftiga sänkningar av arbetsgivaravgifterna.

Vi behöver också ett bättre företagsklimat så att företagen/arbetsgivarna som kan anställa blir fler och att befintliga företag i vår region vill och vågar anställda fler.

hanna sa...

Beckamn, du började jätte bra här - praktik, sommarjobb och lärlingsutbildningar - helt lysande.... och jag började nästan gilla dig när du vill ha in det i kollektivavtalet (utan politisk inblandning).

Men sen raserade du allt genom snacket om sänkta AG-avgifter..... AG-avgifter betalar pension, sjukförsäkring och lite annat smått och gott - vilket av detta tycker du ungdomarna ska vara utan ??

Och sen sänker du dig själv totalt med tjatet om företagsklimatet. Det blir bara löjligt. Du jobbar för SN så du vet säkert hur många centrala förhandlingar facken hamnar i angående anställningsvillkor och ingångslöner.
Det är inte speciellt många per år - kan säkert uppgå till några 100 i hela landet.
Ryck upp dig från det där skitsnacket.