Sidor

tisdag 19 januari 2010

Utmärkt redovisning av Birgitta Bjerken om Moderaternas syn på hjälpmedel för de allra sjukaste i Gävleborg

Birgitta Skriver ett lysande svar till Tommy Berger i HT idag där hon sågar hans argument om att Landstinget inte ska tillhandahålla hjälpmedel för de allra sjukaste i länet. Socialdemokraterna visar upp en skrämmande människsyn där man sparkar på den som redan ligger.

Birgitta skriver: (hela artikeln finns om du klickar på rubriken)

I hälso- och sjukvårdslagen står det att landstingen "bör" betala hjälpmedel för de som behöver det, i stället för ordet "skall". Landstinget har valt att tolka det som att hjälpmedel för de allra sjukaste är hjälpmedel för personalen och inte för de sjukaste. Konsekvenserna är att de svårast sjuka i vårt län inte får de hjälpmedel som man har rätt till på grund av en egen policy beslutad av politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävleborg.

Den här policyn är helt orimlig och måste snarast förändras. Det kan inte vara meningen att de allra sjukaste i vårt län inte skall få den hjälp man har rätt till. Det är också så smart utformat så att de beslut den enskilde får kan inte överklagas eftersom Landstinget Gävleborg hänvisar till sin egen policy. Den enskilde är alltså rättslös i Gävleborgs län.

Man kan tycka, som i det inlägg Tommy Berger har skrivit under, att det är arbetsgivaren till den personliga assistent som det oftast är frågan om, en kommun, kooperativ eller privat assistansanordnare som ska betala elrullstolen eller taklyften. Men som Tommy Berger vet, eller borde veta, så får inte den statliga assistansersättningen användas till hjälpmedel av den art som det är frågan om i de här fallen med de allra sjukaste invånarna som behöver landstingets hjälp allra mest.

Inga kommentarer: