Sidor

tisdag 19 januari 2010

Ska sjukförsäkringen vara en försäkring mot arbetslöshet?

Jan Edling, den tidigare LO utredaren, som sa upp sig i ilska över att LO inte tillät honom visa att sjukförsäkringen hade blivit ett arbetsmarknadspolitiskt instrument, visade mycket tydligt att där arbetslösheten var hög så var också sjukskrivningen hög. Sjukförsäkringen hade alltså blivit ett instrument för att lösa andra problem än sjukskrivningar.

Det här problemetet har alliansen föredömligt lyft fram och med en rad kraftfulla åtgärder så har nu sjukskrivniningarna minskat för första gången på många år.

Det är viktigt att den som behöver hjälp att hitta ett nytt jobb får det, och det är därför bättre att individen får aktiv hjälp av arbetsförmedlingen istället för passiv sjukpenning av försäkringskassan.

Det rödgröna exprimentet har nu pratat ihop sig om nya utgifter för sjukförsäkringen men huvudfrågan, hur ska vi hjälpa människor tillbaka i arbete efter en lång sjukskrivning, ska man tillsätta en utredning för efter valet.

I Socialdemokraternas budgetalternativ har man inte avsatt medel för rehabilitering (jmf med alliansens miljardsatsningar) och det är därför man tar till det kraftfulla verktyget att det ska tillsättas en utredning efter valet om rehabåtgärder! Som att det skulle hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden.

Inga kommentarer: