Sidor

tisdag 19 januari 2010

Statliga SVT Rapports Mats Knutsson har rätt angående det utkast de röd-gröna har pratat ihop sig om sjukförsäkringen

Mats Knutsson kommenterar det röd-gröna alternativet och säger så här på Rapports hemsida:

"Vilka är svagheterna i uppgörelsen?

-Utan tvekan att oppositionen inte preciserar hur reformen ska finansieras. Att höja taket för ersättningsnivån, starta en rehabiliteringsfond, ta bort tidbegränsningen och göra så att fler människor omfattas av sjukförsäkringen kostar förstås pengar. Det kommer att krävas skattehöjningar och där är partierna inte lika ense. Det finns också en risk att man återfår de långa sjukskrivningstiderna och förtidspensionerna från 90-talet."

Varför misstror socialisterna Arbetsförmedlingens personal? Det framgick tydligt av SVT Rapport att varje person nu får en egen handläggare och rehab plan för att komma tillbaka till ett jobb man klarar av. Enligt alla utredningar som finns tillgängliga finns det en betydande arbetsförmåga kvar hos de allra flesta som har gått i passiv sjukskrivning och det är ett stort svek mot den enskilde som inte har fått ett nytt jobb. Det var Jan Edling den tidigare LO utredaren som först bröt igenom i samhällsdebatten med den riktiga problemanalysen.

Med det här röd-gröna halvfabrikatet på ett mycket viktigt politikområde där den ena utredningen efter den andra ska tillsättas så pekar allt mot att vi återigen kommer att få extrema sjukskrivningsniåver i Sverige, som ska betalas av den som har ett jobb. Sverige som har en av världens friskaste befolkning medicinskt men mest sjukskriven. Det är den rätta problemformuleringen - hur får vi så många som i jobb som möjligt istället för att gömma människor i sjukförsäkringssystemen.

Inga kommentarer: