Sidor

måndag 7 december 2009

Landstinget Gävleborg har hittat på en egen lag!

Pernilla Hålen OP assistans i Ockelbo har en debattartikel publicerad idag i Hudiksvalls Tidning mfl idag där hon skriver om hur Landstinget Gävleborg agerar mot funktionshindrade som använder privata assistansföretag. LG har kommit på att man kan klassa ett nödvändigt hjälpmedel för en funktionshindrad som arbetsredskap för en personlig assistent och då är det assistansföretaget som ska betala hjälpmedlet och inte Landstinget Gävleborg som har ansvaret för det enligt hälso och sjukvårdslagen.

Landstinget fattar dessutom inte beslut i frågan för den enskilde så det finns inte något beslut att överklaga för den funktionshindrade. Det här är så cyniskt och uträknande så det saknas egentligen ord för att beskriva hur arg man blir. Det är inte tillåtet för det privata företaget att betala hjälpmedlet för assistansföretaget enligt Försäkringskassan och även om det vore det så är inte beloppet per timme avsett för det.

Det krävs en helt annan attityd från de högsta tjänstemännen i Landstinget och det är att de varje dag måste ställa sig frågan;

För vem är jag till och för vem bedriver vi den här verksamheten?

Det kommer att bli ett helt annat kundtänkande när vi i alliansen tar över ledningen av Landstinget Gävleborg med ett fokus på vem är vi till för och för vem bedriver vi verksamheten. Då nekar man inte svårt sjuka människor en elrullstol eller taklyft.

Inga kommentarer: