Sidor

tisdag 25 augusti 2020

Pressinbjudan - har den svenska rovdjurspolitken havererat? Presentation av boken vargen och statsmakten.

Pressinbjudan;

 Den svenska rovdjurspolitiken har utsatts för hård kritik – inte minst i Gävleborg.

 Sveriges Riksdag har beslutat om en rovdjursproposition om att det ska finnas 170- 270 vargar i Sverige med en god geografisk spridning. De senaste åren har Naturvårdsverket höjt antalet vargar till 300 i strid med Riksdagens beslut.  I Gävleborg finns det en mycket hög koncentration av vargar vilket påverkar det dagliga livet för såväl småföretagare som för barnfamiljer och jägare.

 Bokaktuella journalisten Carina Gerken Christiansen har räknat på att det redan finns cirka 170 vargar i halva Gävleborg. Samma vargtäthet i övriga södra Sverige motsvarar 6 000 vargar. ”För den som bor mitt i ett vargrevir och dessutom i Gävleborgs län är debatten svår att förstå. Här bor ju vargarna så tätt, i huvudsak väster om Ljusnan mellan Ljusdal och Ockelbo, att skulle övriga Sverige ha lika mycket varg som här skulle det enligt mina uträkningar finnas 6 000 vargar i landet”, skrev  hon i en debattartikel Aftonbladet ; https://www.aftonbladet.se/debatt/a/na2M1d/lyssna-pa-oss-som-har-vargen-in-pa-knuten

 Carina Gerken Christiansen har skrivit boken Vargen och statsmakten som kommer ut i september. Boken skärskådar hur bra politikerna lyckats med vargpolitiken. Hittills håller vargfrågan på att skapa en allvarlig klyfta mellan stad och land. Carina Gerken Christiansen vill undersöka vilka politiska förändringar som krävs för att det inte polariseringen ska bli ännu värre.

 Moderaterna Bollnäs har bjudit in riksdagsledamot Lars Beckman samt medlemmar för att lyssna på ett föredrag av Carina Gerken Christiansen och de slutsatser som hon har dragit av den svenska rovdjurspolitiken och som presenteras i den aktuella boken.

 I samband med träffen bjuds media in för att träffa Carina Gerken Christiansen och riksdagsledamot Lars Beckman mfl för att få en sammanfattning av boken och de frågeställningar som lyfts fram.

Tid: xx

Datum: xx

Plats: xx 

För mer information, kontakta partiombudsman Mårten Strömberg 073 684 40 45

 

Inga kommentarer: