Sidor

onsdag 7 juni 2017

Nej, SD är inte något litet smågulligt borgerligt parti om nu någon trodde det

Alliansen i Gävle har tagit ansvar - och tar ansvar för Gävle i en svår parlamentarisk situation. Det är lätt att glömma bort varför alliansen styr Gävle, men den som kommer ihåg vet att s v och mp ständigt var i luven på varandra och man blockerade många avgörande frågor genom en handlingsförlamning. När så alliansens budget vann budgetvoteringen i Gävle så avgick v mp och s. Det var nog snarare så att s tyckte att det var skönt att få ta en timeout från det fruktlösa samarbetet med v och mp.

Ibland hör jag borgerligt lagda väljare som tror att SD är ett litet smågulligt borgerligt parti som stödjer alliansen. Mot det talar fakta. SD röstar fler gånger med v mp och s än med alliansen på många olika politiska nivåer. Att du inte vet om det beror sannolikt på att 8 av 10 journalister röstar mörkrött och inte har något intresse av att lyfta fram just det. Media vill gärna spela med s och påstår ofta indirekt att SD skulle vara ett borgerligt parti men det stämmer alltså inte.

Nu rapporterar media att SD i Gävle är beredd att fälla alliansstyret i Gävle i nästa budgetbeslut i Gävle kommun. Det vore djupt olyckligt för Gävles utveckling om v mp och s budget skulle vinna men det (enda) positiva med det är att det är en mycket viktig och tydlig signal till en borgerligt lagd väljare - att om du vill ha ett ickesocialistiskt styre i Gävle - så bör du rösta på Moderaterna eller ett alliansparti. Alla andra röster leder till ett v mp och s styre.

Jag lägger ingen värdering i hur SD tänker rösta eller vilken politik som de anser är bättre för Gävle men uppenbarligen tycker de att v s och mp kommunalråd och kommunledning är bättre än ett tryggt stabilt och säkert alliansstyre. Det är en viktig signal till väljarna såväl lokalt i Gävle som nationellt.

En alliansbudget i Gävle är bättre för företagsklimatet och därmed jobben. Det är bättre för integrationen och därmed en minskning av utanförskapet. Det är bättre för medarbetarna som sliter i äldreomsorgen och bättre för skolans elever som numera har en kommunledning som tycker att kunskap är viktigt. Listan kan göras lång över varför alliansens budget är bättre än en mörkröd v mp och s budget.

Jag ser fram emot budgetdebatten i kommunfullmäktige om några veckor, och jag ser fram emot en valrörelse 2018 som blir mycket tydlig för väljarna i Gävle Gävleborg och Sverige.
Inga kommentarer: