Sidor

onsdag 23 november 2016

Olyckligt samarbete mellan s v mp och sd som stoppar angeläget och viktigt integrationsprojekt i Gävle

På kommunstyrelsen i Gävle den 22/11 stoppades ett viktigt och angeläget integrationsprojekt i Gävle kommun av sd i samarbete med v mp och s. Med tanke på det höga tonläget som socialdemokraterna har haft på riksplanet om politiken i Gävle så är tystnaden nu öronbedövande när s ger ett avgörande inflytande över integrationspolitiken till sd.

Sverige och Gävle behöver en bättre integrations och migrationspolitik. Det är nog de flesta överens om. Om det skrev bl a Anna Kinberg Batra igår på Aftonbladet debatt där hon redovisade såväl sina personliga ståndpunkter för hennes förändring av synen på den politik som måste föras, liksom Moderaternas politikutveckling som lett till en förnyelse av politiken.

Igår på kommunstyrelsen fanns det ett mycket viktigt projekt som alliansen ville stödja som heter Kompis Sverige. Det handlar kort och gott om att vi ska matcha nyinflyttade Gävlebor med oss som har bott en längre tid i Gävle. (Jag personligen flyttade till Gävle från Boden 1989 exempelvis).


Gefle Dagblad skrev om Kompis Gävle koncept;

" Kompis Sveriges koncept är enkelt. Den som är intresserad av att lära känna någon från en annan kultur får svara på frågor om sina intressen och matchas därefter ihop med någon annan. Man förbinder sig att träffas ett visst antal gånger under en viss tid och därefter är det fritt att avsluta sitt engagemang. Hittills har majoriteten valt att fortsätta. Det är ett enkelt sätt att göra en stor insats och samtidigt berika sig själv. Många kändisar är med i Kompis Sverige och i vintras gick Björn Ulvaeus ut och berättade om sin nyfunna vän.
 
Om Kompis Sverige kommer till Gävle skulle det kräva ett visst ekonomiskt stöd från Gävle kommun under tre år, därefter räknar föreningen med att bli självförsörjande. Ett argument bland motståndarna är att man tvivlar på att man når rätt personer för att kunna använda sig av kommunstyrelsens bostadssociala medel."

Gefle Dagblad ledarskribent skriver om frågan här!
 
Gävle behöver alla goda krafter som finns för att skapa en ännu bättre integration och det är än mer anmärkningsvärt att v mp och s använder ett sd samarbete för att stoppa ett integrationsprojekt. Det är ju inte okänt för någon att sd ogillar allt som handlar om integration. Det är i sig olyckligt att inte sd  vill förbättra integrationen för vad är alternativet? Att inte förbättra integrationen av den som har valt att flytta till Gävle kommun? Skulle vi misslyckas i Gävle med att få de nya Gävleborna in i jobb så riskerar vi förutom många andra negativa saker ett livslångt och dyrt utanförskap. Det finns mig veterligt inte något parti som vill ta ifrån utrikesfödda svenskar deras medborgarskap och sparka ut dom från Sverige (och det vill självklart inte jag heller) . Då måste vi lägga kraften både riks regionalt och lokalt på att få människor i jobb och att komma in i det svenska samhället. Gävle kommun har ofta haft attityden "kan själv" och varit rädda för att pröva nya ideer och erfarenheter för att lösa ett samhällsproblem. Jag kommer ihåg hur vi fick kämpa för att få Ung Företagsamhet etablerat i Gävle kommun på den tiden det begav sig. Den som kommer ihåg historien för många år sedan så var det faktiskt Helene Åkerlind - då som s politiker - som var nämndsordförande i den nämn som sköt till de första pengarna från Gävle kommun till UF. Nu är det Helene som än en gång tillsammans med alliansen som vill introducera ett nytt arbetssätt för att förbättra integrationen.

Den fråga som man måste ställa sig är hur v mp och s tänker när man ger ett direkt avgörande inflytande till sd i deras enda fråga - att stoppa och förhindra integration i Gävle? Den fråga jag ställer till sd är - hur vill ni förbättra integrationen i Gävle kommun? Är det inte viktigt för er att människor snabbt kommer in i det svenska samhället, blir etablerade och får jobb? Är det inte det som till och med är en av de viktigaste utmaningarna för Gävle de närmsta åren? Här borde alla partier lyfta blicken och arbeta tillsammans konstruktivt för att få ett ännu bättre Gävle att bo i och verka i men då duger det inte att säga nej till allt.

Tänk nu tanken att alliansen tillsammans med sd hade stoppat ett integrationsprojekt. Hur tror du då det hade låtit hos medievänstern? Var är nu de upprörda SVT och SR reportrarna som var ofta i Gävle när alliansen tog över styret efter det att v mp och s tog sitt beslut att avgå? Var är den upprörda studioreportern i SR P1 morgon? Det finns tydligen två agendor hos media. Röstar sd på alliansens politik är de dumma enligt media men när de röstar med v mp och s är de goda. Det om något är en slutsats att dra än så länge av alliansens styre i Gävle.

Politik handlar om att förbättra för människor i vardagen i stort och smått och att ta ansvar. Här brister det uppenbarligen för den rödgröna oppositionen för det kan väl inte vara så att ni inte vill förbättra integrationen i Gävle? Ni vill väl också förbättra vardagen för många Gävlebor?
 Ert agerande väcker många frågor och kräver svar. Men från och med nu behöver inte media bry sig om anklagelser om "brunt" samarbete och allt annat Seppo Laine vänsterpartiet brukar anklaga oss för eftersom v mp s har gett sd ett direkt inflytande över integrationspolitiken.


 

Inga kommentarer: