Sidor

fredag 19 augusti 2016

Min syn på tiggerifrågan är lika idag som 2014. Tiggeri borde förbjudas i Sverige men kommer nu media i länet att ställa om frågan till Elin Lundgren och Jörgen Edsvik om deras uppfattning?


För några år sedan föreslog jag att man skulle utreda ett tiggeriförbud i Sverige i en motion till Sveriges Riksdag tillsammans med Ulf Berg, riksdagsledamot från Dalarna. I samband med det lät vi också Riksdagens Utredningstjänst göra en beskrivning av hur lagstiftningen i frågan ser ut inom EU. Det normala är att man har en möjlighet för kommuner att införa lokala tiggeriförbud, och inte minst i Rumänien och Bulgarien är tiggeri förbjudet.

 Twittervänstern och ledande opinionsbildare lokalt i länet rasade mot mig och Ulf, liksom många socialdemokrater vänsterpartister och miljöpartister. Nu har Göran Persson (S) Stefan Löfven och nu senast civilminister gått ut i media och sagt att även socialdemokraterna vill utreda ett tiggeriförbud i Sverige. Då kommer självklart frågan upp på bordet – har även de lokala socialdemokraterna Raimo Pärssinen Elin Lundgren och Jörgen Edsvik som rasade mot mig och Ulf bytt uppfattning?

Kommer Aftonbladet P4 Gävleborg SVT Gävle-Dala Arbetarbladet och Gefle Dagblad att följa upp sina upprörda nyhetsinslag nu som riktades mot oss?

 
För mig har det hela tiden varit en relativt enkel fråga. Vill vi ha tiggeri i Sverige? Nej, självklart inte. Unga människor ska inte sitta ute och tigga i Sverige utan utbilda sig och skaffa sig ett arbete. Det är hemländernas ansvar. Varje dag som någon sitter och tigger är en förlorad dag för människan som tigger. Det är också oerhört naivt att tro att en person som verkligen är så fattig att man måste tigga har tagit sig hela vägen från Bulgarien eller Rumänien till Tempo i Vallsta utan en organisation bakom sig. Dvs, utsatta människor utnyttjas till att tigga och det finns andra människor – organisatörer – som tjänar pengar på det.

 
Man kan också fråga sig varför inte våra rättsväsenden använder den lagstiftning som finns. Man har rätt att vara i Sverige för att söka arbete i upp till 3 månader, om man kan försörja sig själv. Uppenbarligen söker man inte arbete om man tigger så redan där borde någon självklart följa upp och kontrollera varför inte individen söker just arbete. Man har rätt att vara i Sverige 3 månader men det sitter i varje fall utanför Willys i Valbo personer betydligt längre tid än 3 månader. Det verkar alltså vara helt riskfritt att bryta redan mot dagens regelverk. Jag vet inte vilken myndighet det är som borde kontrollera 3 månaders tidsgräns men självklart borde det redan med dagens regelverk göra det möjligt att minska antalet personer som tigger bara på kriteriet jobbsökande och tidsaspekten.
 

Nu visar det sig också att det inte är regeringens förslag att utreda hur man ska kunna förändra lagstiftningen utan det är s som signalerar detta. Miljöpartiet rasar och säger att det inte är aktuellt, så frågan om tiggeri kommer inte att få en lösning så länge den mörkröda regeringen finns kvar.


Kommer nu media att söka rätt på citaten från de ledande socialdemokraterna i länet som rasade mot mig i tiggerifrågan? Tillåt mig tvivla.

Inga kommentarer: