Sidor

lördag 30 januari 2016

Kan inte media förklara exakt hur alliansen i Gävle gjorde för att få s v mp att avsäga sig sina poster och avgå?

Det är klart att i en miljö där 8 av 10 journalister röstar mörkrött så uppstår det konspirationsteorier om varför alliansen nu styr Gävle. SVT har varit i Gävle och gjort ett inslag som kommer att sändas senare, Dagens Industri har skrivit om det, och säkert har SR behandlat ämnet djupt. Den lokala editionen av alliansfritt - GD har en av sina återkommande artiklar i ämnet på webben idag.

Det verkar som att journalistkåren har tappat fattningen helt - eller så är de i chock över att inte v mp s innehar kommunalrådsposterna. Den som följer min blogg vet att jag tidigt i processen efter det att v mp s avgick skrev att det magiska talet i Gävle KF är 33, dvs det antal ledamöter som krävs för egen majoritet. Sanningen är att inte något av blocken som finns i Gävle uppnår det antalet. Sanningen är också att v mp s avgick plötsligt och oförutsett. Oförutsett därför att de avgick på sittande sammanträde - men inte oförutsett sett till antalet konflikter som varit mellan just v mp och s. Det måste ha varit tröstlösa och oändliga diskussioner mellan v mp s innan de tog fram ett ärende till KF - där sedan v mp och s om vartannat röstade emot varandra.

I det läget - när v mp och s avgår - måste självklart Gävle styras trots det. Inget av blocken har egen majoritet och i och med att s kan hänga av sig de två extrema partier så borde det gå att skapa breda majoritet i viktiga tillväxt och utvecklingsfrågor.

Den fråga som inte alliansfritt editioner GD och AB har ställt sig är den naturliga: - Varför avgick s v och mp? Det hade man inte behövt göra, eftersom den budget som antogs inte skilde sig från ramarna. En budget är ju till stora delar framtagen av opolitiska tjänstemän och så ändrar politiken på marginalen.

I den här svåra situationen så har självklart alla partier ett stort ansvar att hitta breda lösningar för Gävles bästa, men den retorik som nu våra medier använder - som uppenbarligen befinner sig i chock - är inte konstruktivt. För någon.

Men om man nu ska ha en konspirationsteori från media - hur gjorde alliansen för att få v mp s att avsäga sina poster? Det finns inte något krav i kommunalagen på att de skulle avgå, och som alla vet - Stefan Löfven styrde Sverige 2015 på alliansens budget.

Inga kommentarer: