Sidor

torsdag 26 juni 2014

Glädjande utveckling att fler har råd med semester - trots nyheten i statliga SVT igår...

För den som lyssnar på Sveriges Radio Ekot, och ser på SVT Nyheter så kan man lätt tro att Sverige är ett sämre land idag jämfört med 2006. Den som däremot hämtar sin inspiration från SCB, och den knastertorra statistik som SCB dagligen levererar så kommer ett helt annat Sverige att redovisas. Verkligheten.

Igår var SVT Nyheter megafon åt LO, som kampanjar åt S. De påstod att antalet kvinnor som inte hade råd att åka på semester hade ökat , och SVT förde glatt budskapet vidare. Nu hade dock SVT lite otur för samma dag så kom SCB med statistik om hur det verkligen ligger till.

SCB skriver;

"Sammanboende med barn tycks resa på semester i större utsträckning än ensamstående med barn, en skillnad som dock inte är statistiskt säkerställd. Bland ensamstående kvinnor med barn gjorde 57 procent en semesterresa 2013, jämfört med 50 procent 2010. Motsvarande andelar bland sammanboende kvinnor med barn är 64 respektive 60 procent"

Frågan är varför SVT undviker att berätta om den verklighet som SCB redovisar men istället är megafon till S kampanjorganisation LO? Beror det på politiska preferenser eller beror det på inkompetens hos SVT? Att man helt enkelt inte hittar till SCB hemsida, eller tar del av deras olika pressmeddelanden?  Oavsett vilket så är det ett allvarligt hot mot demokratin och de allmänna valen när nyheter vinklas allvarligt, eller inte berättas av de statliga mediaföretagen. Hur ska väljarna kunna fatta ett beslut när inte verkligheten beskrivs som den ser ut, utan vinklas efter Alliansfritt och LO kampanjer? Nog har vi väl ändå bättre mediachefer än så här - även hos SVT och SR?

Att Aftonbladet Arbetarbladet Dalademokraten NSD mfl är en del av S kampanjmaskineri även på redaktionell plats kanske hör till logiken ett valår men SR och SVT påstår att de är opolitiska.2 kommentarer:

Anders Ljungberg sa...

DU borde ställa frågan till SvT

Pär Å sa...

Var är exemplen på redaktionell plats? Länka gärna så blir det mer trovärdigt.