Sidor

söndag 30 mars 2014

Hela Hälsingland skriver om tiggerifrågan.

Hela Hälsingland skriver om tiggeri och den nya stadsbild som har dykt upp i Sverige och Gävleborg med tiggare från främst östliga delar av EU.

Det är ett helt nytt samhällsproblem där människor riskerar att utnyttjas för tiggeri. Förra veckan i måndags så var det kommunfullmäktige och på vägen till KF så passerade jag Rådhustorget där 8 personer hade samlats som sedan satt på olika platser i Gävle och tiggde. I Sverige har vi en lagstiftning som innebär att en kommun är skyldig att hjälpa en invånare som har akut behov av hjälp till mat och bostad mm. Man behöver alltså inte tigga för sin försörjning vilket framgår väl av artikeln i HT.

Genom den fria rörligheten så har vi dock fått en ny situation där mycket fattiga människor från främst Rumänien och Bulgarien tas till Sverige för att tigga. En del kommuner har försökt att lösa problemet genom att erbjuda betalda hemresor men eftersom fattigdomen i det egna landet är än större så kommer många tillbaka till Sverige igen.

Polisen i södra Hälsingland har signalerat att man behöver verktyg för att kunna stoppa tiggeriet genom att göra det förbjudet i den lokala ordningsstadgan att tigga, och förmodligen måste man vända på alla stenar för att stoppa människor för att utnyttjas till tiggeri.

Det är de länder som har medborgare som skickas ut för att tigga som måste lösa frågan om arbete och en skälig levnadsnivå som måste hitta lösningarna. Utbildning och arbete är lösningen även på tiggerifrågan. Varje dag som någon sitter i ett gatuhörn i Gävle Söderhamn eller Hudiksvall för att tigga istället för att utbilda sig och skaffa ett jobb är en förlorad dag för den enskilda personen.Inga kommentarer: