Sidor

torsdag 16 januari 2014

Vi tar gärna debatten med S om vem som kan sköta Sveriges ekonomi bäst konstaterar finansminister Anders Borg!

Dagens Industri skriver om S tafatta försök att misskreditera alliansregeringen igår. För den som vill veta hur det går när v mp och s sköter en ekonomi. Välkommen till rödgröna Gävle där man just chockhöjt kommunalskatten vid årskiftet. En höjning som innebär att Gävle tillhör de 25 kommuner i världen som har högst marginalskatt. Den som samtidigt anser att Gävle tillhör de 25 kommuner i världen som har bäst vård skola och omsorg räcker upp en hand.

DI skriver;

Moderaternas ekonomiska huvudpersoner – finansminister Anders Borg och finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra – tycker emellertid att det är en glad nyhet om pengarna tar plats i debatten under de kommande åtta månaderna.

”Det tror jag är väldigt bra för det ger oss förutsättningar för att vi kan få ett starkt stöd på valdagen”, säger finansminister Anders Borg till di.se.

Men engagerar det väljare?
”Jag skulle säga att det är den mest grundläggande frågeställningen som väljarna ska ta ställning till”, säger han vidare.

Anna Kinberg Batra påpekar att det delvis handlar om ett rörligt mål.

”Nyckelfrågan om skola, välstånd och jobb är om svensk ekonomi har förmågan att växa eller inte under hårt omvandlingstryck. Det är viktigt om valrörelsen handlar om det för det är en förutsättning för allt det andra”, säger Anna Kinberg Batra till di.se under en paus i debatten.

Anders Borg anser att man kan sätta frågetecken kring Socialdemokraternas möjligheter att hålla budgeten framöver om partiet skulle vinna regeringsmakten efter valet.

”Det Socialdemokraterna vill göra är att ombalansera politiken så att man höjer skatter och använder pengarna till bidragsutbyggnad. Det skulle göra att utgiftssidan ökar väldigt kraftigt”, säger han.

”Antingen får man större problem med de offentliga finanserna eller så får man får backa från de vallöften man han har haft på välfärdssidan eller så behöver man i realiteten genomföra ännu större skattehöjningar”, fortsätter Anders Borg.

Inga kommentarer: