Sidor

torsdag 16 maj 2013

Välbehövlig debatt om hur media vrider och vinklar nyheter och om journalisters starka kåranda..

SVT Uppdrag Granskning sänder igår ett program där man kunde visa hur media vinklar nyheter och undviker att berätta allt man vet...

För den som följer min blogg kanske det inte kommer som en chock att jag brukar rikta kritik mot media och framförallt mot hur vissa statliga medier granskar nyheter och redovisar dem. Det handlar också om vilka nyheter man inte väljer att berätta om.

Ett konkret exempel kan vara att SR Gävleborg mer än utförligt redovisar vad socialister och kommunister tycker är fel med alliansen den 1 maj, men sedan väljer man att inte bevaka Nya Moderaterna Gävleborgs förbundsstämma, eller man undviker att berätta om statsminister Fredrik Reinfeldt besök i Hudiksvall.

SR har även hittat på personer som ringer in till programmet för att klaga på alliansen vilket är helt oacceptabelt.

Sverige var ett av de sista länderna i Europa som fick fria medier, dvs media skilda från staten. Detta sammanföll även med Berlinmurens fall, och att vi fick internet. Idag kan var och en via google och andra sökmotorer hitta information direkt och utan det filter som SVT och SR tidigare var.

Det kan vara en slump men sedan Sverige fick fria medier tog det bara några val så gick från ett parti på ca 45-50% till dagens 25-30 %. När svenska folket själva objektivt kan söka information och hantera internet så blir de statliga mediers vinkling inte lika relevant. Trots det så har media en mycket stor möjlighet att påverka samhällsdebatten och just därför är det så viktigt att någon granskar granskaren. Jag tror att Sverige behöver mer sådan granskning och jag tycker inte heller att det är fel om vi skulle ha en öppen redovisning över redaktionens/kanalens politiska uppfattning. OM exempelvis P4 Gävleborg skulle vilja vara en öppen socialistisk kanal eller enskilda program/programledare skulle vilja vara det, om det fanns andra starka alternativ. Det skulle kanske till och med vara ärligare mot lyssnarna? I USA finns det starka programledare som har tydliga offentligt redovisade uppfattningar mot lyssnarna/tittarna och då kan man också värdera det man hör och ser efter det.

Om det skulle finnas en svensk variant av Fox News / Fox radio (under förutsättning att de var borgerliga) så skulle SVT/SR och de kanalerna kunna vara varandras motsatser.

Inga kommentarer: