Sidor

onsdag 10 april 2013

I Gävle är förtroendet för lokala politiker (läs s v och mp) väsentligt lägre än för Sverige i övrigt.

Arbetarbladet skriver om den undersökning som presenterades igår rörande förtroendet för kommunpolitiker och föga oväntat så är förtroendet lägre i Gävle än i övriga Sverige.

Det kanske inte är så konstigt med tanke på den omfattande skriverier som har varit i Gävle de senaste åren där bl a Carina Blank själv misstänktes för grovt mutbrott med anledning av de resor som hon och höga tjänstemän bjöds på till Florida av Furuviksparken. Samma kommunledning avskrev sedan ett lån på 6.5 miljoner till samma privata park. Detta beslut i kf överklagades av mig och två kf ledamöter till förvaltningsrätten då vi ansåg att det stred mot kommunalagen som säger mycket tydligt att man inte får gynna ett enskilt företag. Har då Blank och s vidtagit några kraftfulla åtgärder för att få tillbaka pengarna? Nej, man har skickat ett artigt brev där man frågat om de kan tänka sig att betala tillbaka pengarna... Då ska man veta att de kommunala revisorerna slagit larm flera år tidigare och påtalat att pengarna borde ha betalats tillbaka ett par år tidigare, enligt det avtal som fanns...

Jag beklagar att inte den grova misstanken om mutbrott fick prövas av Domstol. Det hade kunnat sluta på två sätt. Blank hade blivit frikänd eller Blank hade blivit fälld. Hade hon blivit frikänd av domstol så hade kanske förtroendet ökat något men nu får vi aldrig veta hur en domstol hade avgjort frågan.

Är det ok för ett kommunalråd att låta sig bjudas till USA på Disneyworld och sedan avskriva ett lån på 6.5 miljoner efter resorna? Något för SVT Uppdrag Granskning att titta på istället?

Hur kommenterar då s kommunalråd undersökningen? Läs hennes anmärkningsvärda svar!

Inga kommentarer: