Sidor

tisdag 23 april 2013

Grattis Hudiksvall till länets bästa företagsklimat!

Då lyfter vi på hatten för Hudiksvall som har länets bästa företagsklimat enligt Svenskt Näringsliv ranking som presenterades idag. Jag vet hur hårt som kommunledningen har arbetat för kommuninvånarnas bästa och det är en välförtjänt placering som Hudiksvall får.

Det är mycket som talar för att Hudiksvall kommer att gå ännu bättre i nästa mätning men njut nu av era framgångar den närmsta veckan i alla fall. Kommuninvånarnas största glädje av det goda företagsklimatet är att arbetslösheten har sjunkit i Hudiksvall det senaste året jämfört med Gävle där den istället har ökat.

Hofors ligger tyvärr kvar i botten av listan.


Vi har samma nationella lagstiftning och samma språk och valuta men det skiljer sig väldigt mycket åt mellan hur framgångsrika olika kommuner är för att skapa lokal tillväxt och därmed få låg arbetslöshet och inflyttning. Vi vet att ett av länets största problem är att Gävle inte fungerar som en motor för länets tillväxt utan snarast är ett hinder för densamma. Det gick så långt för ett par år sedan att s kommunalråd i Sandviken sa exakt det rakt ut. Sandvikens största problem är att det går så dåligt för Gävle.

Uppsala är säkert inte överlycklig över sin placering på plats 135 men den är väsentligt bättre än Gävles placering på plats 218. Mellan Gävle och Uppsala är det 1 timme med tåg/bil men en mycket stor skillnad i arbetslöshet, företagsamhet och tillväxt. Det är alltså inte någon skillnad i alliansens framgångsrika politik mellan de två länen på regeringsnivå utan det är den lokala iniativkraften från kommunledningen som är skillnaden.

 Det här är viktigt att vi fortsätter att tala om och berätta om. Att det faktiskt spelar roll vilken lokal politik som drivs och att det gör skillnad för utvecklingen. (självklart har det betydelse även på nationell nivå vem som styr).

Vi kommer att få ser fler desperata utspel från trängda s-politiker och ju mer trängda s politikerna blir, desto mer inslag av personangrepp kommer vi att få se. Då är det viktigt att vi som står upp för fri företagsamhet, valfrihet, näringsfrihet och ett bra lokalt företagsklimat fortsätter att göra just det. Vi ska inte låta oss skrämmas oss till tystnad utan fortsätta att ta fram konkreta förslag och idéer för hur vi kan utveckla vår region och vårt län.

Inga kommentarer: