Sidor

torsdag 11 april 2013

Carina Blank och s försöker som vanligt vrida om debatten. S har inte något ansvar alls över Gävles usla utveckling.

GD toppar med att det hårt ansträngda s kommunalrådet Carina Blank går till angrepp på mig. Anledningen är något oklar men hon verkar mena att man inte ska prata om Gävles dåliga företagsklimat, dåliga skolresultat och höga arbetslöshet.

Det är alltså samma s kommunalråd som reser till USA tillsammans med Furuviksparken på parkens bekostnad, och sedan skriver av ett lån på 6.5 miljoner till det privata bolaget. En händelse som sedan utreddes av riksenheten mot korruption. Tyvärr gick inte ärendet vidare till domstol så vi kommer aldrig att få reda på om Blank hade blivit dömd eller frikänd.

Det är alltså samma Carina Blank som är kommunstyrelsens ordförande i Gävle och därmed högst ansvarig för att interna kontroller ska ske, inte har vidtagit dessa åtgärder enligt revisorernas begäran för ett antal år sedan, som har kostat Gävleborna 20 miljoner.

När man läser Blanks artikel så verkar det på fullt allvar som att hon tror att det bästa sättet att lösa Gävles stora och omfattande problem är att förneka dem. Det är inte en strategi som är framkomlig. Den prövades i Hudiksvall under dåvarande s-ledningen och kommunen sjönk bara djupare och djupare. Genom alliansstyret ihop med mp efter valet 2010 kan vi nu se att utvecklingen har vänt i Hudiksvall. Arbetsösheten har minskat i Hudiksvall medan den har ökat i Gävle under samma period. Det har inte kommit av sig självt utan genom hårt arbete av det moderata kommunalrådet Jonas Holm och övriga kommunalråd.

Så sent som idag har media i Gävle berättat om Gävles usla plats över uppnådda skolresultat, som det skrivs om i både GD och AB. Lösningen för s och Blank är alltså att förneka SKL:s rankning istället för att försöka förbättra skolresultatet? Ge mig bara några exempel på var det har varit en framgångsrik strategi att förneka verkligheten istället för att kavla upp ärmarna och istället försöka åtgärda grundproblemen?

I Uppsala och i Hudiksvall så lägger man den politiska tiden på att utveckla den egna kommunen. Man kanske då får undvara en och annan resa till Sydafrika, Frankrike och USA men istället lägga tiden på att åka runt och lyssna in vad företagen medborgarna och idrottsrörelsen har för synpunkter för att vi tillsammans kan utveckla Gävle till en framgångsstad.

Jag tillhör dem som tror att lokal politik kan göra skillnad. Just därför är rankingar så bra, oavsett om de sker av SKL, lärarfack, Svenskt Näringsliv eller andra. Då kan vi med hjälp av dessa mätningar arbeta för förbättringar. S strategi är att förneka verkligheten och varför i hela friden skulle s få ansvar för Gävles styre en gång till?

Carina Blank är hårt pressad av det egna partiet lokalt och i helgen fick hon respass från s partistyrelse efter bara något år. Nu slåss hon för sitt politiska liv och försöker sätta fokus på andra saker än verkligheten. Den fällan ska vi inte gå i utan fortsätta lyfta fram verkligheten som det ser ut - och presentera våra lösningar på de stora samhällsproblemen. Jag är inte ens säker på att s kommer att välja Blank som o-råd efter valet 2014 utan hon kommer nog att göra som fler tidigare s kommunalråd - flytta från Gävle.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att förneka problem leder inte till utveckling (läs sossar),
Att ta upp problemen på dagordeningen gör det möjligt att ta tag i dem (läs moderater)
/Morgan D