Sidor

torsdag 5 juli 2012

Om det är så bra med vinstförbud - förbjud alla företag och alla vinster?

Min kollega i Riksdagsgruppen Isabella Jernbeck skriver på DN debatt idag om vänsterns märkliga utspel igår att man vill förbjuda alla vinster i välfärdsföretag.

Isabella ställer en mycket korrekt fråga. Om det är så effektivt att förbjuda mångfald och privata vinster som Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson vill göra, varför inte låta linan löpa hela vägen ut? Varför ska vi tillåta privata företag överhuvudtaget? Å andra sidan är det ju precis vad vänstern genom åren alltid velat förbjuda men de samhällssystemen har brutit ihop - Sovjeunionen - Kuba och Nordkorea.

I Gävle där v är med och styr tillsammans med s och mp ligger en stor del av äldreomsorgen på privat entreprenad. Varför svartmålar Ulla Andersson de medarbetare som gör ett fantastiskt arbete på Carema i Gävle exempelvis? Menar Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt att för att en person är anställd i ett privat företag så gör man ett sämre jobb?

Isabella inleder sin artikel:

Varför ska företag överhuvudtaget få gå med vinst kan man fråga sig när man läser Vänsterpartisterna Jonas Sjöstedts och Ulla Anderssons utspel om vinst i välfärden. Om de har rätt så blir vägarna kortare, bilarna sämre och byggnaderna mindre om de görs av vinstdrivande företag.
                               
I praktiken är det inte kvaliteten de vill värna om utan förbjuda alla de alternativ som i dag gör att människor kan välja och nya och bättre verksamheter kan utvecklas.

Deras inställning till vinst drabbar dem som behöver välfärden mest. Låt mig ta äldreomsorgen som jag arbetar nära med som exempel. Nästan 80 % av äldreomsorgen i Sverige är offentlig. Ändå förs debatten om kvalitet nästan bara om den privata. Vill man en bättre trygghet behövs andra utgångspunkter än den monopolistiska.

Inga kommentarer: